Pratimo sta se dogadja u Beogradu i Srbiji sa antisemitskim ispadima:

 

Intervju u "Danas" sa Acom Singerom

Intervju  sa JOVANOM BAJFORDOM, PROFESOROM   <klikni> 

Uvodnik  iz lista MOST   <klikni>

Pismo Ministarstva Vera    <klikni>

Saopstenje  Srpske Pravoslavne Crkve  <klikni>

Otvoreno pismo SJOSCG

Saopštenje Srpskog PEN Centra o novom antisemitizmu Srbiji

B92 interview : Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije

List Haaretz Izrael

B92 - Interview 24. mart 2005.   <klikni>

Puzeći i otvoreni antisemitizam u Srbiji

>>U našem društvu su, moramo na to da ukažemo, prevladale one snage koje ne samo što su antievropske, nego u suštini rade protiv interesa sopstvene zemlje...
Gost: Filip David, književnik
Novinar: Aleksandar Timofejev

 

OTVORENO PISMO 

Savez jevrejskih opština Srbije i Crne Gore s ogorcenjem konstatuje da razmere i nacin sprovodjenja antisemitskih ispada u Beogradu 22.marta 2005. godine: lepljenje mnogobrojnih plakata i ispisivanje grafita u strogom centru grada, ukazuju na to da je rec o dobro organizovanoj, iz jednog mesta koordiniranoj i finansiranoj akciji. Uprkos mnogobrojnim ranijim upozorenjima SJO SCG i konkretnim predlozima drzavnim organima, antisemitski ispadi su eskalirali. Smatramo da dosadašnje verbalne osude, bez odgovarajucih konkretnih mera nisu bile dovljne. Uvereni smo da tolerisanje ovih pojava najviše štete nanose Srbiji i razvijanju demokratskog društva.  

Zahtevamo od drzavnih organa efikasnu primenu zakonskih mera u pronalazenju i kaznjavanju pocinilaca i njihovih podstrekaca i finansijera. U isto vreme zahtevamo da se donesu, a pre svega primene potrebne mere u oblasti zakonodavstva, pravosudja, policije itd., da se više radi na suzbijanju nacionalne, verske, rasne mrznje i ksenofobije, pa i antisemitizma, na razvijanju tolerancije, na obrazovanju, ukljucujuci i nastavu o Holokaustu, i sl. Na to obavezuju i dokumenti medjunarodnih organizacija i institucija cija je drzavna zajednica Srbije i Crne Gore clanica, ili to zeli postati. 

Clanovi jevrejske zajednice u Srbiji ce preduzeti odredjene mere predostroznosti, sacuvati mir i poverenje u drzavne organe da ce pronaci i kazniti pocinioce ispada i da nece dozvoliti njihovo ponavljanje, a još manje eskalaciju u fizicko nasilje. 

23.mart 2005.  Beograd 
Savez jevrejskih opština Srbije i Crne Gore

Saopštenje Srpskog PEN Centra o novom antisemitizmu Srbiji

S dubokim ogorčenjem Srpski PEN Centar osuđuje sve vrste novih antisemitskih ispada, uključujući i nedavno pisanje pretećih poruka na zidovima u Beogradu. Obim i koordinacija tih ispada pokazuje da su oni pripremani, i u dosluhu sa učestalim preštampavanjima i javnom prodajom starih nacističkih antisemitskih knjiga i publikacija. U iste pretnje spada i nedavno zlokobno sastavljanje i objavljivanje spiskova Jevreja i jevrejskih prijatelja na sajtu jedne rasističke organizacije iz SAD. Ukazujući na apsolutnu neprihvatljivost svih rasističkih i antisemitskih ispada Srpski PEN se i ovom prilikom oštro suprotstavlja svakom obliku širenja i podsticanja rasne i nacionalne mržnje.

          Ogorčeno protestujući protiv takvih oblika malignih društvenih pojava Srpski PEN centar zahteva da se izgrednici otkriju i primereno kazne za opasnu huškačku delatnost, kao i da se njihova imena saopšte javnosti u interesu građanskog mira i sigurnosti u zemlji. Nijedan takav pokušaj se ne sme završiti pukim prekrečavanjem napisa, već zakonskom i javnom osudom počinioca.

Srpski PEN takođe oštro osuđuje i zloupotrebu knjige i javne reči u nečasne i nečovečne svrhe i poziva Vladu Srbije i nadležene državne organe da bez odlaganja preduzmu energične mere protiv izgrednika i tako manifestuju volju da zaštite etničko, versko i ljudsko dostojanstvo svih građana Srbije. Srpski PEN deli uznemirenje i podržava protest Saveza jevrejskih opština Srbije i Crne Gore, tražeći hitnu istragu i strogo kažnjavenje krivaca, jer oni srpski narod i srpsku državu guraju u sramotu kakvu ni u najteža vremena nije zaslužila.

                                                                                 Srpski PEN Centar
Beograd, 25. mart 2005.

B92 Info Emisije Kažiprst

23. mart 2005.

Antisemitski plakati plod orkestrirane akcije
Mi smo tu akciju ocekivali nekoliko meseci unatrag. Znaci, o tome postoje informacije
Gost: Miroljub Labus, potpredsednik Vlade Srbije i predsednik G17 plus
Voditelji: Danica Vucenic
 B92: U trenutku kada razgovaramo o Studiji o izvodljivosti, popravljamo odnose sa Briselom i pocinjemo akciju 'Evropa kuca na tvoja vrata', ciji je cilj informisanje  gradana Srbije o evropskim vrednostima deca nam se medjusobno probadaju nozevima na ulicama, imamo ponovo antisemitske parole i poziv na linc. Gospodin Singer tvrdi da je rec orkestriranom napadu. Da li se slažete sa njim ili je rec o generalnoj atmosferi koja proizvodi i antisemistsko ponasanje?

Labus: ''Prvo da kažem ovo, narod kod nas nema loša osecanja prema jevrejskom narodu. Znaci, u narodu ne postoji antisemitizam, apsolutno ne, jer živimo u jednom kraju gde ima dosta ideja, i jevrejska zajednica i ljudi su tu, savršeno se slažemo, niko nikoga ni ne pita koje mu je poreklo. Tvrdim da u narodu ne postoji antisemitizam, ali se slažem sa gospodinom Singerom da je ovo orkestrirana akcija, koja ima za cilj da naruši medunarodni ugled zemlje. Taman kad smo poceli da obnavljamo medunarodni ugled zemlje, jedna akcija pocinje da se sprovodi da naruši medunarodni ugled. Tako da, ovo jeste jedna orkestrirana akcija, ali ona ima drugi izvor i ima drugi cilj. Mislim i da vi i mi treba ozbiljno to da shvatimo i da se ozbiljno borimo protiv toga.''

B92: Da li možete da podelite s nama informaciju o tome ko orkestrira  akciju?

Labus: ''Ne mogu ništa više da vam kažem. Ali, mi smo ovu akciju ocekivali nekoliko meseci unatrag. Znaci, o tome postoje informacije. Tako da, ovog momenta je nastala, i to nije slucajno, znaci u momentu kad zemlja ponovo obnavlja svoj ugled, koji je bio narušen, u svetu, i to sigurno nije nešto što izražava osecanje našeg naroda, obicnog gradana.''

haarec.jpg (66856 bytes)  Iz lista Haaretz