MI SMO PREZIVELI  1 , 2 , 3 , 4  i  5

knjige 1, 2, 3 i 4 su prevedene na engleski

Secanja nasih starih na rat i Holokaust

Knjige je izdao Jevrejski Istorijski Muzej Beograd

Srpski English
Knjiga 1

Knjiga 2

Knjiga 3

Knjiga 4

Knjiga 5
Book 1

Book 2

Book 3

Book 4

 

Jevrejski istorijski muzej Saveza jevrejskih opstina Srbije objavio je pet knjiga secanja Jevreja iz bivse Jugoslavije na vreme Holokausta. Knjige nose naslov ''Mi smo preziveli''. Prva knjiga objavljena je 2001. godine, druga 2003. Treca je stampana 2005. godine, kao i prevod prve na engleski jezik. U prvoj svesci objavljeno je 40 svedocenja, u drugoj 44. Peta, poslednja knjiga je stampana 2009. i tada je prevedena i treca knjiga na engleski jezik.

 

Knjige imaju cilj da zabeleze cinjenice o stradanju i unistenju Jevreja. Objavljene su uz pomoc donacija i uz volonterski rad redakcije u kojoj je sedam od devet clanova prezivelo Holokaust.

U knjigama su sakupljena svedocenja malobrojnih prezivelih clanova jevrejske zajednice o vremenu Drugog svetskog rata i o tome kako su ostali zivi u najtezim uslovima. Osobenost prilika u kojima se zateklo celokupno stanovnistvo Kraljevine Jugoslavije ogleda se u cinjenici da je tu drzavu, pocetkom rata, okupiralo pet zavojevaca: Nemacka, Italija, Bugarska, Madjarska, Albanija i jedna fasisticka satelitska tvorevina, tzv. Nezavisna drzava Hrvatska. Te okolnosti su uslovile i razlicite nacine prezivljavanja.

Knjige su izuzetne kolekcije tragicnih i dramaticnih iskustava o jedinstvenom izboru – borbi za zivot, dostojanstvo i slobodu u partizanima, o koncentracionim logorima, o izbeglickom zivotu pod stalnom pretnjom, o pomoci i prijateljstvima. One su i dobra podloga za istrazivanje Holokausta i istorije Jevreja sa tla bivse Jugoslavije.

Redakcija se sastajala svakog cetvrtka. Svaki clan cita svaki tekst. Posle uobicajene redakture, tekstovi se salju na autorizaciju. Svako svedocenje je obogaceno nizom fotografija i skoro je neverovatno koliko je licnih fotografija sacuvano i cine jedinstveni, dokumentacioni materijal sa tekstom. Kako je stradanje Jevreja na tlu bivse Jugoslavije slabo poznato siroj publici, ove knjige imaju zadatak da ispune taj prostor. One vec sada postaju spomenik za sve stradale cija se mnogobrojna imena nalaze u secanjima.

E-mail adresa Jevrejskog istorijskog muzeja Saveza jevrejskih opstina Srbije jevrejskimuzej.beograd@gmail.com , tel. +381.112. 622.634 .

 

Sve knjige mozete pogledati na http://www.jevrejskadigitalnabiblioteka.rs/

 

          

Redakcija knjiga „Mi smo preživeli“

2024

nazad