Jevrejke Srbije i ove godine zajedno, Zrenjanin 16-17.06.2018.

Svake godine se predstavnice ženskih sekcija  SJO Srbije okupljaju  sa jednim ciljem – očuvanje jevrejske  tradicije i kulture.

Ove 2018. godine, okupile smo se u Zrenjaninu. Osmesi na licima, topli zagrljaji prijateljica koje se nisu videle neko vreme.  Ne čeka se zvanično otvaranje skupa već se odmah razmenjuju iskustva o radu, a i po koji recept.  Zvanično obraćanje kratko traje, upoznajemo se sa programom.

Boraveći dva dana u Zrenjaninu saznale smo mnogo o jevrejskoj prošlosti grada, obišle znamenitosti. Slušajući iscrpnu priču i šetajući se gradom, zamišljale smo život grada kroz decenije koje su iza nas.

Družile smo se i uz muziku. Video-materijal će sve dočarati.

Članice Ženske sekcije JO Zrenjanin su se pokazale kao dobre domaćice i organizatorke. Sve pohvale.

Na dva održana sastanka, jednom na početku, a drugom na kraju susreta, konstantovano da žene svojim radom  mnogo doprinose očuvanju tradicije, jer su uključene u sve aktivnosti u svojim matičnim opštinama. Najvažnije je raditi na jedinstvu jer to nam je osnov opstanka, u suprotnom bi razočarali svoje pretke.

Rut Lihtental, predsednica JO Pančevo https://www.youtube.com/watch?v=u7wwAyOt_sY

Kreativna radionica Ženske sekcije

Ženska sekcije Jevrejske opštine Pančevo organizovala je jednomesečne radionice u periodu od februara 2017. do marta 2018. Polaznice ovog zanimljivog kursa, koji je vodila Dušanka Ludajič, imale su priliku da nauče veštinu izrade predmeta od gline, papira, učile se tehnici dekupaža. Izrađeni predmeti su uglavnom bili sa jevrejskim motivima - Davidova zvezda, Hamsa, Menora, Hanukija, jevrejski alef-bet. Deo izrađenih predmeta poklonjen je Ženskoj sekciji Jevrejske opštine Zemun i Novi Sad, ali i drugim ženskim organizacijama Južnog Banata. U toku svake readionice održana su i kratka predavnaja na razne jevrejske teme.
Ženska sekcija Jevrejske opštine Pančevo je i ranijih godina veoma uspešno organizovala ovakva druženja žena, a obzirom da postoji veliko interesovanje, u planu je još jedna radionica.

Rut Lihtental, predsednica Ženske sekcije JO Pančevo"Sledeći korak" - susret ženskih sekcija jevrejskih opština iz Srbije i republika bivše Jugoslavije

„ SLEDEĆI KORAK „ – dvodnevno savetovanje Ženskih sekcija iz Srbije i regiona orgnizovano od strane Ženske sekcije JO Zemun, 9. i 10. septembra 2017. godine je iza nas. Glavna tema seminara bila je uloga jevrejske majke i žene u očuvanju vere i tradicije. Pokrenuta su i druga važna pitanja vezana za održivost naše zajednice u budućnosti.

Prezntovan nam je rad JO Zemun, njihova izdavačka delatnost, posetili smo izložbu „ Učešće Jevreja u razvoju dobrovoljnog vatrogastva u Zemunu“ i odgledale filim koji prati izložbu. Organizovano je i predavanje o jevrejskoj kuhinji i košer ishrani i „Ortodoksna žena u judaizmu“.

Organizatori su se potrudili i bili srdačni domaćini. Pored predavanja organizovana je šetnja Zemunom, obilazak Gardoša, vožnja brodom Dunavom i Savom. Ovakvi projekti su veoma korisni, jer se razmenjuju iskustva u radu sa teritorije EX YU.

Fotografije će dočarati radnu atmosferu i naše druženje.

Rut Lihtental, predsednica Ženske sekcije JO Pančevo

Više o događaju na sajtu Jevrejske opštine Zemun http://joz.rs/gallery5/Zene-1_dan/index.html


Međuklupski susret Ženskih sekcija jevrejskih zajednica ex-YU prostora u organizaciji Jevrejske zajednice Makedonije

Susret je održan na obali Ohridskog jezera od 22-25.09.2016. Iz JO Pančevo bile su dve predstavnice, Biljana Weil i Rut Lihtental. Opuštene, uz dobre domaćine, učesnice su uživale, sećale se ranijih susreta, razmenjivale iskustva, saznale mnogo toga iz istorije Jevreja u Makedoniji, o sadašnjoj aktivnosti zajednice i radu ženskog kluba. Prisustvovale smo predavanjima o Eleni Kavaevoj Etinger, osnivaču dečijeg dispanzera i malarične bolnice u Ohridu, rabinu Avramu Romano i kako su žene postali rabini.

Učestvovale smo u radu radionice Makedonsko - jevrejska kuhinja, ali kao degustatorke. Druga radionica, tehnika izrade jevrejskih motiva sa kafom je dala bolji rezultat. Naše učešće se ogleda u izradi dva rada, hamse i menore. Radove smo poklonile Jevrejskoj opštini Pančevo. Obilazak Ohrida, druženje uz pesmu i izuzetna srdačnost organizatorki, pored navedenih predavanja i radionica će nam ovaj susret dugo držati u sećanju.

Rut Lihtental,

predsednica Ženske sekcije JO Pančevo

Susret zenskih sekcija

Jevrejska opština Pančevo bila je 28. i 29. novembra 2015. domaćin Ženskim sekcijama SJOS. Sastanku su prisustvovale sve jevrejske opštine Srbije i time doprinele uspešnosti skupa. Dvodnevni program sastojao se iz radnog dela, obilaska jevrejskog Pančeva i neformalnog druženja uz priču i muziku.

Sve opštine su ukratko dale izveštaj o radu i predstavile svoj prilog za publikaciju koja je u pripremi i odnosi se na rad Ženskih sekcija u periodu od II svetskog rata do danas. Jasna Ćirić, predsednica JO Niš, održala je predavanje uz video projekciju o tome kako žene mogu doprineti uspešnijem radu svoje opštine i sačuvati nasleđe ranijih generacija. Multimedijalna umetnica Gabrijela Nikolić, takođe kroz video zapis, ispričala je priču o tragediji Holokausta bazirajući se na stradanje svoje porodice. Profesor Dušica Stojanović održala je predavanje "Žena i jezik".

Prvog dana skupa učesnici su se upoznali sa istorijatom razvoja grada Pančeva i obišli Narodni muzej u Pančevu. Drugog dana obišli su memorijalni kompleks "Stratište" na putu Pančevo – Jabuka, gde je stradalo više od 10.000 ljudi, od kojih je oko 6.000 Jevreja, jevrejsko groblje i ostatke nekadašnje velelepne pančevačke sinagoge, porušene 1956.

Prema oceni učesnika, kojih je bilo i više nego što smo očekivali, ovakve skupove treba održavati svake godine. 

  Purim - susret Ženskih sekcija  3.03.2015

Ženska sekcija Jevrejske opštine Pančevo, povodom praznika Purim, pozvala je na svoje uobičajeno druženje utorkom, najbliže jevrejske opštine – Beograd, Zemun i Zrenjanin.

Kustos Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu i članica opštine, Barbara Panić, održala je predavanje praćeno video prikazom o proslavi Purima u vreme Španske inkvizicije. Mnogi interesantni podaci i slike vratili su nas u doba kada su Jevreji na Iberijskom poluostrvu, Južnoj Americi i Meksiku bili primorani da kriju veru i postepeno, tokom vekova, gubili svoj identitet u hrišćanskom okruženju.  

Članice Ženske sekcije JO Pančevo su za svoje goste pripremile više kulinarskih specijaliteta i učinile da ovo druženje, koje je trajalo od 16 - 20 časova, u veoma prijatnoj atmosferi prosto proleti.

  Ženska sekcija JO Pančevo

U svim segmentima rada opštine Ženska sekcija ima veoma važnu ulogu. Ona je, zajedno sa Kulturnom sekcijom, pokretač mnogih dešavanja koja na najbolji mogući način promovišu Jevrejsku opštinu Pančevo.

U svojoj knjizi "Širom naše otadžbine" iz 1922. dr Nikola Milutinović beleži 1873. godinu kao godinu osnivanja Jevrejskog ženskog dobrotvornog društva u Pančevu. U istoj knjizi pominje se i postojanje Jevrejske ženske zadruge, osnovane sa ciljem da pomaže sirotinju. Dalje on navodi da su u Jevrejskom crkvenom pevačkom društvu, osnovanom 1886, dvadesetih godina prošlog veka delovale ugledne članice Opštine, Laura Fišer i Marta Frajner.

Pavle Šozberger u knjizi "Sinagoge u Vojvodini" pominje da je pančevačko Jevrejsko žensko dobrotvorno društvo "Jevrejskoj opštini dalo u zajam 1000 forinti" za izgradnju sinagoge, za koju je kupljeno zemljište početkom 1876, a čija je gradnja završena krajem avgusta iste godine.

Danas Ženska sekcija Jevrejske opštine Pančevo, na čelu sa predsednicom Rut Lihtental, radi u okviru Ženske sekcije Saveza jevrejskih opština Srbije. Posle Drugog svetskog rata dugogodišnja predsednica, sve do svoje smrti 2008, bila je Vera Pavlović.

  Održan susret ženskih sekcija ex Jugoslavije

Ženska sekcija JO Pančevo, koju su predstavljale Rut Lihtental, predsednica i članice Barbara Panić i Mira Kon Panić, učestvovale su od 7. do 9. novembra 2014. na III sastanku Ženskih sekcija ex-Yu koji je organizovala Ženska sekcija JO Subotica.
Jevrejska opština Pančevo predstavila se izložbom "Istaknute žene jevrejskog porekla" i priručnikom "Mirisi jevrejske kuhinje".
Izložba je otvorena u Gradskom muzeju Subotica i posetioci su mogli da je pogledaju narednih nedelju dana. Priručnik u CD formatu podeljen je svim jevrejskim opštinama Srbije i drugim jevrejskim zajednicama sa prostora ex-Yu.

 
 

 

 

Nazad