ŠAVUOT U NAŠOJ OPŠTINI, 2019.

I ove godine članovi Jevrejske opštine Pančevo proslavili su praznik Šavuot sa prijateljima iz
 Haver organizacije. Sonja Viličić, iz video-prezentaciju ispričala je istorijat praznika kada je
 primanjem Tore na Sinajskoj gori formiran narod Izraela. Uz jevrejsku muziku, u izvođenju našeg
 člana Nikole Salaćanina, i tradicionalnu hranu koja se služi za ovaj praznik, prisutni su uživali do
 kasnih večernjih sati.
 Kako je bilo pogledajte na sledećim linkovima
:
 https://photos.app.goo.gl/9GBb7rFnobZbQFoE8

 https://www.youtube.com/watch?v=nWUYdd_uqvg&feature=youtu.be
LAG BAOMER NA ADI, 2019.

Povodom praznika Lag Baomer, Jevrejska opština Beograd je organizovala međuklubski susret na
 Adi Ciganliji. Na samom početku Aleksandar Jinker, predsednik JO Beograd, pozdravio je prisutne
 članove jevrejske
zajednice iz Beograda, Pančeva, Zemuna, Novog Sada i Subotice. Druženje je
 nastavljeno uz muziku, izraelske plesove i razne sportske aktivnosti.Tokom celog susreta
 organizovan je poseban i vrlo interesantan program za decu koji su vodili vaspitači iz kluba JOB.
 Kako su se proveli Pančevci možete videti na sledećim linkovima

 
https://photos.app.goo.gl/ZnZRTfVxwodpyKa29
 https://youtu.be/MNS_ho8M13s


PESAH U JEVREJSKOJ OPŠTINI PANČEVO, 2019.

   Članovi Jevrejske opštine Pančevo obeležili su drugi dan praznika Pesah, podsećajući se iznova, kao i 
   svake godine, vremena provedenog u egipatskom ropstvu i konačnom oslobođenju Jevreja pod 
   vođstvom Mojsija. Seder (obrednu večeru koja podrazumeva izgovaranje molitivi i čitanje Hagade -
   priče o izlasku Jevreja iz Egipta) vodila je naša draga prijateljica Sonja Viličić, dok smo Dajenu, Ma
   ništana i druge jevrejske pesme pevali uz pratnju Nikole Salaćanina.
   Za najmlađe članove je organizovano gledanje crtanog filma "Mojsije".

   klikni da vidiš slike https://photos.app.goo.gl/UyifGgX1ktGJ5WqSA
   klikni da vidiš video https://youtu.be/ut_AmB01kLY

OVAKO SU PANČEVCI PROSLAVILI PURIM 2019.

Hvala svim dragim prijateljima iz grada i dragim prijateljima iz jevrejskih opština Beograd, Zemun, Zrenjanin i Subotica što su učinili da se svi zajedno divno provedemo!


klikni da vidiš slike sa proslave https://photos.app.goo.gl/hMxn69RoKjr5KTHF9

klikni da vidis video sa proslave https://youtu.be/XYsBWEW3i7o
PROSLAVA ŠAVUOTA

Članovi JO Pančevo obeležili su 20. maja praznik Šavout. Zahvaljujući dragim prijateljicama i edukatorkama, Sonji Viličić i Dragani Stojanović, proslava praznika je, ako i uvek kada su one sa nama, prošla pre svga u obrazovnom tonu, a za zabavni deo se pobrinuo naš Nikola Salaćanin.
Kako je sve izgledalo možete pogledati na sledećim linkovima:

https://photos.app.goo.gl/3uwjadJEVHoS4VeN9
https://youtu.be/U2PysBcZDVI

PROSLAVA PESAHA

Na proslavi Pesaha 22. marta 2018, koja je održana u prostorijama Jevrejske opštine Pančevo, okupio se veliki broj članova, ne samo iz Pančeva nego i iz drugih mesta Južnog Banata i Beograda. Priču o izlasku Jevreja iz egipatskog ropstva, o običajima za Seder i simbolici praznika ispričale su Dragana Stojanović i Mina Stojanović, uz pomoć Matilde Albahari i muzičku pratnju NIikole Salaćanina. Ženska sekcija pobrinula se da praznik dobije svečani ton, počevši od postavljanja stolova do izbora jela. Na svakom stolu našla se i po jedna brošura o Pesahu. Kao i mnogo puta do sada prisutni su užvali uz jevrejsku I popularnu muziku, ćaskanje i upoznavanje sa novim članovima JOP. Iako su bila malobrojna, deca su pažljivo pratila sve što se dešava, učestvovala u pojedinim delovima priče i bila uzbuđena da pronađu skriveni afikoman. Uz veliku radost pronašla ga je najmlađa prisutna devojčica Puzić Martina.

https://photos.app.goo.gl/LvQecyPK4KpnvPFW8

PURIMSKA RADIONICA

U prostorijama Jevrejske opštine Pančevo 5. marta je održana radionica na temu Purima, koju su vodile Sonja Viličić i Mina Pašajlić. Na veoma interesantan, interaktivni pristup učenju osnovnih činjenica o prazniku, ne mali broj zainteresovanih za ovu radionicu saznao je mnogo više od same priče o kraljici Esteri. Kroz analizu teksta, u kojoj su učestvovali svi prisutni, objašnjeni su istorijska pozadina, likovi glavnih aktera i poruka koju nosi ovaj svitak o veselom jevrejskom prazniku Purim.

Da bi se prijatno veče nastavilo u prijatnoj atmosferi, potrudila se Ženska sekcija, posluživši uz osvežavajuće napitke slano pecivo i za ovaj praznik nezaobilazne kolačiće hamanove uši i roskitas.

TUBIŠVAT 2018.

Uz obilje plodova koji rastu u Svetoj zemlji, članovi Jevrejske opštine Pančevo proslavili su praznik Tubišvat. Slušajući jevrejsku muziku i degustirajući posluženje koje je pripremila Rut Lihtental, predsednica Ženske sekcije, praznik je obeležen u prijatnom i vedrom raspoloženju.

PROSLAVLJEN PRAZNIK HANUKA - 2017.

Praznik Hanuka Jevrejska opština Pančevo proslavila je ove godine u Domu Vojske u Pančevu, veseleći se sa oko 250 svojih prijatelja, članova jevrejske zajednice Srbije i gostima. Među gostima je bila konzul Države Izrael u Srbiji, gospođa Noa Levi, rabin Habad centra u Beogradu Jošua Kaminecki, predsednik Saveza jevrejskih opština u Srbiji Robert Sabadoš, predstavnici gradske vlasti, gradskih institucija kulture, češke nacionalne manjine, predstavnici gradova Bela Crkva i Vršac, sindikata "Pravda" HIP-Petrohemije, mnogobrojni saradnici i prijatelji.

Prvu svećicu na hanukiji upalio je rabin Kaminecki, drugu gospođa Noa Levi, a ostale četiri (proslava je održana 6. dana praznika, 17. decembra 2017.) dugogodišnji prijatelji  i saradnici Opštine, predsednik Skupštine Grada Pančeva Tigran Kiš,  glumac Miroslav Žužić, direktor Istorijskog arhiva u Pančevu Milan Jakšić i predsednik SJOS Robert Sabadoš. Posle izgovaranja blagoslova, svi prisutni su, kako je ko umeo, otpevali pesmu Maoz cur i još nekoliko jevrejskih tradicionalnih pesama.

Veseloj, razdraganoj atmosferi u velikoj meri doprineo je umetnički kabare program "Kafanice, kućo moja druga", u izvođenju glumca Miroslava Žužica i njegovih muzičara. Sledio je još jedan blok jevrejskih pesama, večera i muzika za ples za svačiji ukus benda  "Tođa bend".

Dok su se odrasli družili, plesali i zabavljali, deca su na svoj način proslavljala Hanuku. Upalili su svečice na hanukiji, učili da pevaju Maoz cur, crtali i igrali igru sa čigrom. Na kraju svi su dobili prigodne paketiće i pridružili se roditeljima na večeri, a nisu zaboravljeni ni unuci čuvara groblja za koje je poklone primio njihov deda Vasa Novakov. Za posebne zasluge što u nedavnom rušilačkom napadu na jevrejsko groblje u Pančevu nisu svi spomenici porušeni i to staro, ali i dan-danas aktivno groblje nije potpuno uništeno, Vasi Novakovu i njegovoj šestočlanoj porodici uručena je mala novčana pomoć. Ovaj gest Jevrejske opštine Pančevo kod mnogih prisutnih izmamio je i pokoju suzu.

Uz krofne i kolače, dobro raspoloženje i pun podijum plesnih parova nastavljeno je sa proslavom do kasnih večernjih sati.

OBELEŽEN PRAZNIK SUKOT

U suki, koju su sagradili od pruća i dekorisali raznovrsnim voćem, članovi opštine su 8. oktobra proslavili praznik Sukot. Svi su se posebno obradovoli kada su na svečano postavljenim stolovima zatekli pripremljene arba minim –četiri vrste - koje zajedno čine simbol praznika – palmovu grančicu, grančice vrbe i mirte uvezane u mali snop i plod limuna. Uz izgovaranje blagoslova, ispunjena je micva koja ima za cilj da predstavi jedinstvo jevrejske nacije bez obzira na razlike u poznavanju i poštovanju zakona Tore i međusobne spoljne razlike. Nakon toga, veče je proteklo u vedrom raspoloženju svih prisutnih, a posebno su razdragani bili omladinci. 

Proslava Nove godine u Jevrejskoj opštini Pančevo

Za Erev Roš Ašana 20. septembra, organizovan je odlazak zainteresovanih članova u beogradsku sinagogu "Sukat Šalom". Posle službe, članovi JOP prisustvovali su prazničnoj večeri koju je vodio rabin Isak Asiel.

Sledećeg dana, 21. septembra, veliki broj članova okupio se sa svojim prijateljima u opštinskim prostorijama da proslavi početak nove 5778. godine. Posle zanimljivog upoznavanja gostiju sa tradicijom, značajem i običajima vezanim za Roš Ašana, svaki gost je na tanjiriću, uz med, vino i halu, dobio plod urme, semenke nara, komadić praziluka, komadić tikve, komlutić šargarepe i krišku jabuke. Posle čitanja blagoslova za halu i vino, pročitani su blagoslovi za svaku od ovih namirnica koje simbolizuju novi početak i dobrobit nastupajuće godine. Na kraju su svi članovi zajedno otpevali himnu Izraela i dobili primerak kalendara za 5778. godinu.

Posebno je zanimljiv trenutak bio je kada je poslužena svečana večera, uz objašnjenje zašto se na sto iznosi glava jagnjeta ili glava ribe. Čovek treba da se trudi da bude prvi, najbolji, primer drugima, "glava, a ne rep ", kao što kaže Tora.

U nastavku večeri, veselu atmosferu upotpunila je muzika i rođendanska torta sa vatrometom naše Vedrane Montijas.

 

 

PROSLAVA HANUKE 2016.

U veseloj atmosferi mnogobrojni članovi Jevrejske opštine Pančevo i njihovi gosti proslavili su 25. decembra praznik Hanuku. Drugu svećicu, vidno uzbuđeni, zajednički su upalili najmlađi članovi.  Svako od njih dobio je paketić sa slatkišima i brošuru, koju je pripremila Barbara Panić, u kojoj je opisan istorijski događaj pobede Makabejaca nad helenističko-persijskim osvajačima i način praznovanja Hanuke. Dok su se razdragani mališani i njihovi vaspitači zabavljali crtanjem, bojenjem i igrom sa čigrom, stariji članovi opštine veselili su se i družili uz muziku. Proslava je trajala do kasnih večernjih sati, a završena je krofnama, neizostavnim posluženjem za ovaj praznik.

   

Vesela proslava Tubišvata

Dečiji klub, koji su predvodili Biljana Weil, Tamara Cvitak i Valentina Detki, organizovao je proslavu Tubištvata za decu uzrasta do petnaest godina. Pošto je ispričana priča o poreklu i načinu praznovanja "rođendana" drveća i biljnog sveta, u zabavnoj atmosferi deca su vršila prolećno presađivanje sobnog bilja, napravila simbolično drvo sa plodovima voća koje raste u Izraelu i "posadila" šumu koju su nazvali "Čarobna šuma". Za vredne ruke mališana nije izostalo ni posluženje – na velikoj tacni našli su se plodovi svežeg i sušenog voća, keksići i grickalice, karakteristični za ovaj praznik.


Nekoliko fotografija sa proslave odraslih

Proslava Hanuke

Mnogobrojni članovi JOP su 13. decembra proslavili Hanuku. Upaljena je poslednja, osma svećica na hanukiji i otpevana pesma Maoz Cur. U veseloj atmosferi, zajedno sa odraslima, Hanuku su obeležili i najmlađi članovi. Sva deca, njih petnaestak, dobili su paketiće sa slatkišima. Pošto su ih omladinci podsetili na istorijat i tradiciju proslavljanja praznika svetlosti, nastavili su zabavu uz igru, pesmu i krofne. Za to vreme stariji su, uz praznični meni, uživali u muzici u izvođenju Nikole Salaćanina.

 Proslava Pesaha

U večernjim časovima 3. aprila Jevrejska opština Pančevo proslavila je Seder Pesah. Proslavi su prisustvovali mnogobrojni članovi opštine iz Pančeva, Kačareva i Vršca i njihovi gosti. Pošto su upaljene sveće za Šabat i izgovorene molitve, govorilo se o značaju praznika za jevrejski narod i ispričana je Hagada. Posebno je istaknuto kojim redom se Seder odvija i koja se vrsta simbolične hrane koristi. Pre svečane večere pušten je kratak film o izlasku Jevreja iz Egipta.

Istovremeno, u obeležavanju Pesaha učestvovali su omladinci i deca iz Dečijeg kluba, koji su napravili reljefni prikaz deset pošasti i prelaz preko Crvenog mora pod vođstvom Mojsija.  

 Proslava Tubišvata

Jevrejska opština Pančevo je 4. februara obeležila Tubišvat, prvi prolećni praznik u jevrejskom kalendaru. Njime se označava početak novog životnog ciklusa biljnog sveta i poznat je kao Nova godina drveća, a neki ga nazivaju i "rođendanom" drveća i biljaka. U skladu sa tim deca i omladina su zasadili više saksija ukrasnog bilja o kojem će sami voditi brigu da napreduje i raste. U poslepodnevnim časovima okupili su se stariji članovi opštine i uz tradicionalno sveže i suvo voće, priču i ćaskanje proslavili ovaj praznik. Gost, glumac Miroslav Žužić, po običaju je svojim glumačkim doprinosom druženje učinio veselim i zabavnim.

 Proslavljen Praznik svetlosti

Jevrejska opština Pančevo proslavila je Hanuku - Praznik svetlosti 20. decembra. U opštinskim prostorijama u velikom broju su se zajedno okupili najmlađi članovi, omladinci i seniori i u veseloj, razdraganoj atmosferi uživali u dobroj muzici i tradicionalnoj jevrejskoj kuhinji koju je pripremila Ženska sekcija. Deca su imala poseban program, u kojem su, osim što su se lepo zabavljali, naučili o poreklu, značaju i obeležavanju praznika. Na kraju su im podeljeni paketići sa slatkišima, poklonima i priručnikom o jevrejskim praznicima, koji je priredila JOP. Priručnik je ilustrovan fotografijama koje su snimljene u opštini prilikom dečijih proslava praznika, tako da je nastalo opšte oduševljenje kada su se pojedini od njih na njima prepoznali.

Posebno raduje što su proslavi prisustvovali i naši članovi koji žive van Pančeva, u Vršcu, Debeljači, Kačarevu, Beogradu.

 

    

 
 
 
 
 

 

 

Nazad