Vesela proslava Tubišvata

Dečiji klub, koji su predvodili Biljana Weil, Tamara Cvitak i Valentina Detki, organizovao je proslavu Tubištvata za decu uzrasta do petnaest godina. Pošto je ispričana priča o poreklu i načinu praznovanja "rođendana" drveća i biljnog sveta, u zabavnoj atmosferi deca su vršila prolećno presađivanje sobnog bilja, napravila simbolično drvo sa plodovima voća koje raste u Izraelu i "posadila" šumu koju su nazvali "Čarobna šuma". Za vredne ruke mališana nije izostalo ni posluženje – na velikoj tacni našli su se plodovi svežeg i sušenog voća, keksići i grickalice, karakteristični za ovaj praznik.


Nekoliko fotografija sa proslave odraslih

Proslava Hanuke

Mnogobrojni članovi JOP su 13. decembra proslavili Hanuku. Upaljena je poslednja, osma svećica na hanukiji i otpevana pesma Maoz Cur. U veseloj atmosferi, zajedno sa odraslima, Hanuku su obeležili i najmlađi članovi. Sva deca, njih petnaestak, dobili su paketiće sa slatkišima. Pošto su ih omladinci podsetili na istorijat i tradiciju proslavljanja praznika svetlosti, nastavili su zabavu uz igru, pesmu i krofne. Za to vreme stariji su, uz praznični meni, uživali u muzici u izvođenju Nikole Salaćanina.

 Proslava Pesaha

U večernjim časovima 3. aprila Jevrejska opština Pančevo proslavila je Seder Pesah. Proslavi su prisustvovali mnogobrojni članovi opštine iz Pančeva, Kačareva i Vršca i njihovi gosti. Pošto su upaljene sveće za Šabat i izgovorene molitve, govorilo se o značaju praznika za jevrejski narod i ispričana je Hagada. Posebno je istaknuto kojim redom se Seder odvija i koja se vrsta simbolične hrane koristi. Pre svečane večere pušten je kratak film o izlasku Jevreja iz Egipta.

Istovremeno, u obeležavanju Pesaha učestvovali su omladinci i deca iz Dečijeg kluba, koji su napravili reljefni prikaz deset pošasti i prelaz preko Crvenog mora pod vođstvom Mojsija.  

 Proslava Tubišvata

Jevrejska opština Pančevo je 4. februara obeležila Tubišvat, prvi prolećni praznik u jevrejskom kalendaru. Njime se označava početak novog životnog ciklusa biljnog sveta i poznat je kao Nova godina drveća, a neki ga nazivaju i "rođendanom" drveća i biljaka. U skladu sa tim deca i omladina su zasadili više saksija ukrasnog bilja o kojem će sami voditi brigu da napreduje i raste. U poslepodnevnim časovima okupili su se stariji članovi opštine i uz tradicionalno sveže i suvo voće, priču i ćaskanje proslavili ovaj praznik. Gost, glumac Miroslav Žužić, po običaju je svojim glumačkim doprinosom druženje učinio veselim i zabavnim.

 Proslavljen Praznik svetlosti

Jevrejska opština Pančevo proslavila je Hanuku - Praznik svetlosti 20. decembra. U opštinskim prostorijama u velikom broju su se zajedno okupili najmlađi članovi, omladinci i seniori i u veseloj, razdraganoj atmosferi uživali u dobroj muzici i tradicionalnoj jevrejskoj kuhinji koju je pripremila Ženska sekcija. Deca su imala poseban program, u kojem su, osim što su se lepo zabavljali, naučili o poreklu, značaju i obeležavanju praznika. Na kraju su im podeljeni paketići sa slatkišima, poklonima i priručnikom o jevrejskim praznicima, koji je priredila JOP. Priručnik je ilustrovan fotografijama koje su snimljene u opštini prilikom dečijih proslava praznika, tako da je nastalo opšte oduševljenje kada su se pojedini od njih na njima prepoznali.

Posebno raduje što su proslavi prisustvovali i naši članovi koji žive van Pančeva, u Vršcu, Debeljači, Kačarevu, Beogradu.

 

    

 
 
 
 
 

 

 

Nazad