Poseta 66 učenika iz Francuske

Jevrejska opština Pančevo, u utorak 2. februara 2016., bila je domaćin grupi od 66 učenika i 6 profesora iz Kutansa (Francuska). Poseta je deo desetodnevnog programa koji obuhvata putovanje kroz srednju i istočnu Evropu, sa ciljem da učesnici posete najvažnija mesta stradanja Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata. Gosti iz Francuske, zajedno sa 20 učenika i profesora iz Užica, prvo su obišli Spomen obeležje „Stratište kod Jabuke“, potom im je, u Velikoj sali Gradske uprave Pančevo, Milan Jakšić, direktor Istorijskog arhiva, održao predavanje o zločinima nad Jevrejima i Romima u selu Jabuka, a zatim je, ljubaznošću Turističke oragnizacije Pančevo, gostima iz zemlje i inostranstva upriličena poseta Narodnom muzeju uz stručno vođenje kustosa. Na samom kraju gosti su posetili logor "Svilara" gde ih je David Montijas, predsednik JO Pančevo upoznao da događajima koji su se zbili na tom mestu za vreme Drugog svetskog rata.

Više informacija http://rtvpancevo.rs/Vesti/Lokal/gimnazijalci-iz-francuske-posetili-stratiste.html

                               http://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/pancevo/mladi-francuzi-obisli-stratiste_685489.html

Međunarodni dan Holokausta - 27. januar 2016.

Članovi Jevrejske opštine Pančevo, povodom 27. januara, Međunarodnog dana Holokausta, položili su venac na spomenik "Brazde" na Stratištu. Istog dana prisustvovali su komemoraciji koja je organizovana na državnom nivou kod spomenika u okviru nekadašnjeg koncentracionog logora Staro Sajmište i položili venac na spomen obeležje Topovske šupe.

      

Komemoracija na "Stratištu"

Obeležavajući dan kada je na stratištu na putu Pančevo – Jabuka, u toku samo dva dana, ubijeno 2200 Jevreja, 4. novembra 2015. održana je komemoracija u organizaciji Jevrejske opštine Pančevo i Grada Pančeva. Skupu su prisustvovali ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, potpredsednik Skupštine grada Pančeva Tigran Kiš, potpredsednik SJOS Ruben Dajč, rabin Isak Asiel, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe i javne zbirke dr Milan Micić, predsednik Saveza antifašista Pančeva Milorad Stanimirović, direktor Istorijskog arhiva u Pančevu Milan Jakšić, upravnica JIM Vojislava Radovanović, predstavnik Saveza boraca Pančeva, predsednici i predstavnici JO Beograd, Zemun, Zrenjanin, Novi Sad, Kikinda i Subotica, predsednik sindikata smenskih radnika "Pravda" HIP-Petrohemije iz Pančeva, članovi JO Pančevo i građani Pančeva.

U uvodnoj reči predsednik JO Pančevo David Montijas, opisujući tragediju sopstvene porodice, dao je sliku tragedije ovog najvećeg gubilišta u Vojvodini u periodu 1941-1944.

Detaljnije o tim događajima govorio je direktor Istorijskog arhiva u Pančevu Milan Jakšić. Na osnovu postojećih dokumenata, on je ukazao na bezdušnost i hladnokrvnost organizatora i izvršilaca streljanja više od 10 000 Jevreja, Srba i Roma. Za sve stradale Jevreje pomen je održao Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

U umetničkom programu učestvovao je najstariji jevrejski hor na Balkanu, hor "Braća Baruh" iz Beograda i umetnica Gabrijela Nikolić, koja je izvela performans posvećen žrtvama Holokausta.

Posle polaganja venaca na spomenik "Brazde", prisutnima se obratio ambasador Josef Levi. On je naglasio da je najvažnije pamćenje užasa koje su nacisti i folksdojčeri činili na ovim prostorima prenositi mladim generacijama, kroz školsku nastavu i održavanjem javnih časova na spomeničkom kompleksu "Stratište".

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov citirao je izveštaj poručnika Liepe-a o ubijanju Jevreja i Cigana 4. novembra 1941. i naglasio spremnost i odlučnost gradske Vlade da započeti posao oko uređenja "Stratišta" dovrši i da to mesto bude dovedeno u stanje kakvo žrtve zaslužuju.

Na kraju ovog do sada najvećeg komemorativnog skupa održanog na "Stratištu", predsednik Jevrejske opštine Pančevo David Montijas zahvalio se svima koji su došli da sa nama podele osećanja i uspomene na nevine žrtve koje su nepravedno, bezosećajno i sa najvećom okrutošću tu pogubljene samo zato što su bili Jevreji.

                

 JOP u Debeljači

U Debeljači je 6. juna 2015. obeleženo 214 godina postojanja ovog banatskog mesta i 70 godina od tragičnih događaja vezanih za Holokaust. Tom prilikom, uz prigodan program i učešće dramskih umetnika, predstavljena je knjiga pesama Lasla Krausa. Laslo Kraus, Jevrejin iz Debeljače, pesme je pisao na mađarskom jeziku. Zbirka je izašla zahvaljujući gospođi Eržebet Tatar, koja je pesme više godina prikupljala.

Predstavnici JOP prisustvovali su programu u Domu kulture "Jozef Atila", nakon čega su bili gosti u domu Eržebet Tatar, zajedno sa zamenikom predsednika Opštine. U prijatnoj i gostoljubivoj atmosferi, u neformalnom razgovoru jedna od tema bila je sinagoga u Debeljači, ali i mogućnost saradnje na polju kulture.

Pri povratku u Pančevo članovi JOP su obišli zgradu sinagoge, koja je tokom godina služeći u razne svrhe, dograđivana i adaptirana. Sada u njoj nema nikakvih aktivnosti. U svojim zahtevima za restituciju opštinske imovine, JOP je od Agencije za restituciju tražila povraćaj sinagoge.

      

 Obeležen Jom Ašoa

Povodom Jom Hašoa Jevrejska opština Pančevo i Istorijski arhiv u Pančevu priredili su 16. aprila 2015. izložbu Gabrijele Nikolić pod nazivom "Jedan dan ima 52 života". Na više grafika velikog formata umetnica je želela da oživi sećanje na 52 člana svoje porodice, koji su 1942. ubijeni u samo jednom danu, i na milione nevinih žrtava Holokoausta.

Otvaranju izložbe u Istorijskom arhivu prisustvovao je ambasador Kanade u Srbiji, Filip Penington sa suprugom, brojni članovi opštine i gosti. Izložbu je otvorio direktor Arhiva Milan Jakšić.

Istog dana, na mestu masovnog stradanja Jevreja 1941. poznatom kao Stratište, koje se nalazi na putu između Pančeva i sela Jabuka, delegacija Jevrejske opštine Pančevo održala je komemoraciju i položila venac na spomenik koji je tu podignut 1986. Danas je spomenik toliko devastiran da nema nikakvih obeležja, a pretpostavlja se, na osnovu dokumenata samih nacista, da je tu stradalo više od 10.000 Srba, Jevreja i Roma.

https://www.youtube.com/watch?v=EgOEcYBr488

https://www.youtube.com/watch?v=BFgr-gM-HN4

         

Obeležen Međunarodni dan Holokausta - 27. januar 2015.

Jevrejska opština Pančevo obeležila je 27. januar, Dan sećanja na žrtve Holokausta, polaganjem venca na grob Aleksandra Hakera na Jevrejskom groblju u Pančevu. Aleksandar Haker bio je prva jevrejska žrtva, koji je stradao na početku II svetskog rata, 22. aprila 1941. Poginuo je u nezavisnoj policijskoj akciji zajedno sa drugim građanima Pančeva. Prisutne članove opštine, u kraćem izlaganju, na rađanje i rasplamsavanje antisemitizma podsetili su predsenik opštine David Montijas i potpredsednica Miroslava Kon Panić. Tragični događaji koji su usledili doveli su do gotovo potpunog uništenja banatskih Jevreja, već tokom jeseni 1941. godine.

 

Obeležen Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma 2014.

Povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma i Kristalne noći, Jevrejska opština Pančevo položila je venac na spomen-obeležju Stratište kod Jabuke. Vence su položili još gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, zamenik predsednika Skupštine grada Tigran Kiš i predstavnici Udruženja boraca NOR-a, Mesnog odbora Udruženja boraca Jabuke, Saveza antifašista Pančeva i Mesne zajednice Jabuka.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, koji je naglasio značaj samog spomen-obeležja, najoštrije osudivši njegovo skrnavljenje koje se dogodilo više puta u zadnje vreme. On je obećao da će Grad obnoviti i zaštititi ovo sveto mesto.

Omladinke Jevrejske opštine Pančevo, Tijana Račić i Valentina Detki, upoznale su prisutne sa strašnim događajima koji su se tu dešavali u periodu od oktobra do novembra 1941., kada je stradalo više od deset hiljada nevinih ljudi, najviše Jevreja, Cigana i Srba. Takođe su prsutne ukratko upoznale sa istorijskom pozadinom Kristalne noći, koja je bila uvod u "konačno rešenje jevrejskog pitanja" i Holokaust.

Ponovo oskrnavljeno spomen-obeležje "Stratište" kod mesta Jabuka

Oktobra meseca, posle proslave dana oslobođenja Pančeva od nacista, po treći put je oskrnavljeno spomen-obeležje "Startište" nadomak mesta Jabuka. Skinuti su preostali delovi bronzane reljefne brazde. Ovaj sramotni čin doveo je odlaganja komemorativnog skupa, planiran od strane Jevrejske opštine Pančevo.

Oskrnavljen spomenik u Jabuci

Dana 14. 07. 2014. prilikom obilaska spomen-obeležja "Stratište"u Jabuci
predsednik JO Pančevo David Montijas i predsednik Komisije za groblja
Saveza jevrejskih opština Srbije
Fedor Fišl iz Novog Sada, bili su neprijatno iznenađeni kada su ugledali
oskrnavljen spomenik.
Konstatovali su da je sa zadnje strane spomenika odnet ogroman bronzani
deo težak više tona.
Prijavljeno je policiji, koja je odmah došla na uviđaj, a kasnije su
došli na lice mesta ekipa RTV Pančeva, predstavnici Zavoda za zaštitu
spomenika kulture u Pančevu i članovi Jevrejske opštine Pančevo.
Naknadno smo konstatovali da je i drugi deo sa zadnje strane spomenika
probijen i pripremljen za odnošenje.
Iz razgovora sa prisutnima saznali smo da je još 23. juna primećeno
delimično oštećenje, koje je prijavljeno policiji. Zavod za zaštitu
spomenika ga je popravio i urgirali su kod Gradskih vlasti da se postavi
video nadzor, što nije učinjeno.


U dopisu su fotografije oskrnavljenog spomen-obeležja "Stratište" kod
Jabuke i link TV Pančeva.


http://rtvpancevo.rs/Vesti/Lokal/stratiste-ponovo-oskrnavljeno.html

http://rtvpancevo.rs/Vesti/Lokal/skandal-ukraden-jo-jedan-deo-stratita.html

http://rtvpancevo.rs/Vesti/Lokal/formiran-tim-za-stratiste.html

                               

 

Nazad