Odlazak pisca i prijatelja

Autor: Drinka Gojković

Slika: Dusko i Branka 2009 u Splitu

Nedavno je u Bostonu umro Dejvid Dušan Mladinov, prozni pisac i jevrejski kulturni radnik. Rođen u Splitu 1946, naturalizovani Bostonac, bio je duboko privržen Beogradu, u kojem je šezdesetih godina studirao i diplomirao arheologiju i dramaturgiju.
 

U svojoj prozi samosvojnog stila i autentičnog spisateljskog glasa koji ga, kako je primetio David Albahari, jasno izdvaja u obilju novih pripovedača, Dejvid Dušan Mladinov razvio je široku lepezu kosmopolitskih tema i suptilan pristup ljudskim sudbinama. Mladinov, piše Albahari, „ima izuzetan dar za uočavanje detalja i stvara uspešan ritam svojih priča smenjivanjem opštih planova i izoštrenih detalja koji su uvek ključni za razumevanje pojedinačnih scena i cele priče.“ Realističku potku njegovog pripovedanja prožima specifičan humor, čija je boja i mediteranska i istočnoevropska. Mladinovljev jedinstven tematski krug čine priče o jugoslovenskim Jevrejima, njihovom tragičnom iskustvu Holokausta i o životu preostalih Jevreja u Jugoslaviji posle Drugog svetskog rata. Tugu sudbine preživelih pripadnika nekada brojne jevrejske zajednice, ostarelih i onemoćalih, zbunjenih pred stvarnošću novog društvenog sistema, Mladinov dotiče i tananim, dobrohotnim humorom, čuvajući tako od zaborava njihove životne istorije i njihov način života. U tim pričama, kaže Albahari, Mladinov dostiže najviši kvalitet pripovedanja. Mladinov je za sobom ostavio dva gotovo završena romana i nemali broj konačno uobličenih pripovedaka.

Duško Mladinov, čovek široke kulture i velike životne energije, bio je osnivač Jevrejskog pozorišta Nove Engleske (The Jewish Theater of New England) i umetnički direktor Jevrejskog kulturnog centra u Bostonu (Jewish Community Center of Greater Boston). Njegovi saradnici hvale njegov vizionarski duh, kreativnost, visoku profesionalnost, njegovu prijateljsku posvećenost. Umeće prijateljstva bilo je jedan od njegovih mnogih talenata. Ono mu je i dalo snage da tokom devedesetih, zajedno sa svojom suprugom, poznatom rediteljkom Brankom Bogdanov, neumorno sakuplja i šalje humanitarnu pomoć za Srbiju.

Mnogobrojnim prijateljima u Bostonu i Beogradu Dejvid Duško Mladinov uvek će nedostajati. -

 

Procitaj njegovu zadnju pripovetku Tašlih

a na makabijadi ih ima jos:

Dva po dva

Sveti Petar

Polemika