Osamnaest godina Makabijade

 

Sada već davne 2002. godine grupa entuzijasta iz Jevrejske opštine Zrenjanin, na čelu s tadašnjom predsednicom Lidijom Petrović, i članovima Erneom Švanom i Cvetkom Grujićem odlučila je da pokrene Jevrejske sportske igre, koja postoje u svim jevrejskim zajednicama u svetu. Svake četiri godine, treba i to dodati, Makabijada, jevrejska Olimpijada, održava se u Izraelu. Međutim, zrenjaninski entuzijasti nisu imali jedino sport na pameti koliko druženje i osnaživanje duha zajednice.

Još od revitalizacije Jevrejske opštine Zrenjanin 1994. godine, ideja Makabijade je sazrevala. Otežane društvene okolnosti nisu išle na ruku onima koji su hteli da sport, viteštvo i druženje pobede, ali su se u jesen 2001. godine složile kockice. Sve je bilo spremno da se održi prva Makabijada pod pokroviteljstvom Saveza jevrejskih opština Srbije i JDC-a. Prva Makabijada, kojoj je tada prisustvovalo svega nekoliko opština održana je na popularnom zrenjaninskom izletištu na reci Tisi. Već nakon prve godine pokazalo se da je ova ideja pun pogodak. Zatim su usledili pozivi i opštinama iz nekadašnjeg Saveza jevrejskih opština Jugoslavije, pa su tako već na drugoj Makabijadi, održanoj na istom mestu, gostovali i članovi Jevrejske opštine Sarajevo, a potom i prijatelji iz Zagreba, Splita, Osijeka, Skoplja...

Od treće Makabijade možemo da govorimo o tradicionalnoj manifestaciji koja je ušla u kalendar ne samo Jevrejske opštine Zrenjanin, nego i Saveza, ali i svih opština koje ga čine. Poslednji vikend u junu, kada se Makabijada tradicionalno održava, postao je jedan od najvažnijih datuma u Savezu jevrejskih opština Srbije, ali i među Jevrejima širom bivše Jugoslavije. Sportska takmičenja su naizgled u drugom planu, međutim lepo je videti ekipe podeljene po uzrastima i po polu kako se bore za svoju opštinu, nadmeću se u fer i sportskom duhu protiv svojih prijatelja iz drugih opština. Zahvaljujući profesionalnim sudijama koje je predvodio Erne Švan, i sam atletski sudija svetskog renomea, ni u jednom trenutku se regularnost takmičenja nije dovodila u pitanje. Ipak, borbe su „bespoštedne“ i prestiž je osvojiti prelazni pehar Makabijade koji se svake godine seli od pobednika do pobednika. A Zrenjaninci, kao domaćini, mogu da se pohvale s najviše osvojenih pehara, premda po broju članova spadaju u manje opštine. Nakon sportskih takmičenja uvek sledi prijatan popodnevni program – dodela medalja, ručak, muzika, ples. Makabijada je prilika da se Jevreji Srbije i bivše Jugoslavije sretnu, ispričaju, druže, razmene iskustva, da se članovi porodica povežu. U najboljem duhu zajedništva i prijateljstva gosti odlaze u želji da se što pre vrate.

Posmatrač sa strane rekao bi da sve oko Makabijade teče glatko, da je svaki šraf u tom mehanizmu na svom mestu, da od trenutka dolaska na lokaciju, koje su se tokom godina iz različitih razloga menjale, sve do polaska kući ne postoji ni jedan problem, ni najmanja stavka o kojoj neko nije brinuo. I to je tačno. Međutim, zaboravlja se koliki trud mora da bude uložen da bi sve bilo upravo tako, koliko ljudi broji tim koji sprema Makabijadu, koji vodi računa da nikom ništa ne fali, da su takmičenja besprekorna, da su majice na štandovima, da su krofne i humus sveži, da su medalje i pehari tu i na mestu, konačno da smo svi veseli i srećni. Taj nevidljivi tim koji se za ovih osamnaest godina i sam menjao, dopunjavao, podmlađivao čine članovi Jevrejske opštine Zrenjanin na čelu s predsednicom i potpredsednikom,organizatorom sportskog dela bez obzira ko obavlja te funkcije. Još nešto, veliki deo tima radi potpuno volonterski, iz čiste ljubavi i osećanja ponosa što mogu da organizuju ovako velelepan događaj.

Osamnaest godina Makabijade dovelo je do toga da se ova manifestacija svrsta u programe od posebne važnosti u okviru delatnosti Saveza jevrejskih opština Srbije. Osamnaest godina dovelo je do toga da najmlađe generacije stasaju uz Makabijadu, da se na njoj takmiče i druže, da im ona bude jedna od karika u lancu potvrde njihovog identieteta koji se pre svega zasniva na zajedništvu i poštovanju. Osamnaest godina Makabijade dovelo je i do toga da se najmlađe generacije rađaju, rastu i stasavaju sa svešću o nečem što već postoji kao važna i nezaobilazna stanica na njihovom putu da postanu uvaženi članovi ne samo naše, nego i svake zajednice. Osamnaest godina, naposletku, jeste zrelost koju je pokazala Jevrejska opština Zrenjanin. Ona je ispit koji se uspešno položio toliko puta da Makabijadu sad već svi podrazumevaju, pomeraju godišnje odmore zbog nje, beleže je velikim slovima u svom rasporedu. Osamnaest godina, konačno, obavezuju na novih osamnaest, pedeset, sto, na trajanje i istrajavanje, bez obzira koliko bili teški uslovi pod kojima se Makabijada iznova stvara.

 

pogledaj foto izvestaj sa Makabijade 2019

    

 nazad na pocetnu stranu