ZEMUN

nekoliko priloga o zemunu - od zadnjih poplava i sa zemunskog groblja nekoliko slika

VRATIMO ZEMUNSKU SINAGOGU

 

zemun-sefardska.jpg (229217 bytes) Sefardska sinagoga (srusena)

   

Nesrećnim sticajem okolnosti pre mnogo godina, izgubili smo našu sinagogu. Danas želimo da je vratimo pod naše okrilje, a to košta puno više nego što smo nekada za nju dobili.

Pokrenuli smo akciju "Vratimo zemunsku sinagogu" i ona je počela da daje prve rezultate. Ljudi dobre volje iz zemlje i inostranstva svojim novčanim prilozima polako pune Fond za otkup zemunske sinagoge.

Na našu sreću prihvatili smo predlog autora knjige "Galerija pod vedrim nebom" - zbirka humoreski, da umesto novčanog priloga primimo celokupno izdanje njegove knjige. Autor Milan Fogel, iz Izraela, platio je sve troškove izdanja, a nama je ostalo da knjigu ponudimo zainteresovanoj čitalačkoj publici. Naravno, knjiga se ne prodaje. Ona je poklon onima koji daju svoj prilog za otkup sinagoge. Rekoh, nismo pogrešili. Isplati se! Moramo da spomenemo prof. dr Ivana Klajna, koji je uradio lekturu i recenzenta mg. Simhu Kabiljo-Šutić koji nisu naplatili svoje profesionalne usluge i tako nam omogućili da od plasmana knjige više novca ostane za otkup sinagoge.

U međuvremenu je Milan Fogel učestvovao sa novom zbirkom humoreski na književnom konkursu Saveza jevrejskih opština Jugoslavije i njegova knjiga pod šifrom "Dogodine u Jerusalimu" osvojila je prvu nagradu. Nije nam bilo teško da ponovo stupimo u kontakt sa autorom i predložimo dalju saradnju. Naime, dogovorili smo se da se nagrađena knjiga prevede na engleski jezik i preko naše opštine plasira na tržište engleskog govornog područja. Uvereni smo da će prihodi ostvareni na taj način značajno popuniti fond za otkup sinagoge. Ali... uvek to "ali", ali nismo imali srca da tražimo od autora i pare za prevod. Za našu malu zajednicu 1.000 evra su velike pare, toliko košta prevod, te smo se setili "Makabijade" i ovim putem se obraćamo svima koji su u mogućnosti da svojim prilozima pomognu našu akciju.

Računi banke:

KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD  908-20501-70
nas broj 54280/12-45-62766-5   za devizne doznake
 i  205-59740-27   za dinarske uplate

gotovinski u prostorijama JOZ

Donatorima se unapred zahvaljujemo i obećavamo onima koji svoj prilog uplate na naš račun da će poštom dobiti primerak knjige "Galerija pod vedrim nebom", a oni koji svoj prilog uplate na blagajni JOZ dobiće knjigu na licu mesta.

 

predsednik JOZ
Nenad Fogel

Sinagoga

 

u tom sicusnom bozijem uhu
nigde zive duse
samo misevi grickaju
gnjili trapist svetlosti
i sve je pusto
kao usta
sto su zaboravila da ljube
i prevrnut vagon
krcat gustom otrovnom tisinom

po ozidima svud ispisano

AKO TE ZABORAVIM GRADE
NEKA DESNICA
NEKA LEVICA
USAHNE
NEKA LEVICA USAHNE
I NEKA SEME
UTRNE

ITD

i ko te se opominje
i ko ti se vraca
nema trgovaca pred kapijom
ni bludnica ni knjizevnika
samo divlji galeb
kao ziva kisa
po crepu
udara

ko bi znao da ce se mesija
vratiti i oteti udvarace
da ces kao cura
posle lose kiretaze
na TISABIAV
cekati da dodjem i zalijem
tu vrbu u dvoristu
koja se jedina
moze
toliko nisko sagnuti
da bi videla lice bozije

A LIVADA KAZE

Pocetak dobar, kraj los:
Poruke ostaju.

Pesma je iz zbirke: Rasa Livada, Karantin, Beograd: Prosveta, 1977, str. 13-14.