Otkrivena kolekcija tkanina iz doba kraljeva Davida i  Solomona

 

Dolina Timna, smeštena na jugu Izraela, bogata je rudnicima bakra za koje se veruje da potiču još iz doba kralja Solomona. Tim naučnika sa Tel Aviv Univerziteta, na čijem čelu je dr Ezer Ben-Josef, vršio je iskopavanja na mestu drevnih rudnika i pronašao, pored različitog semenja i kožnih predmeta, obimnu kolekciju tkanina, različitog kolorita i dizajna, staru 3000 godina.

Pronađeni artefakti su u veoma dobrom stanju zahvaljujući suvoj klimi koja vlada u ovoj oblasti. Ovo je prvo otkriće tekstilija iz doba Davida i Solomona koje pruža jedinstven uvid u kulturu i običaje tog vremena, kao i u uvid u život Edomaca, koji su prema Bibliji ratovali sa kraljevstvom Izrael, a za koje se pretpostavlja da su upravljali rudnicima u Timna dolini.

Fragmenti tkanina odeće, torbi, šatora, užadi i konopaca, neki veličine od samo 5x5 cm, variraju u koloritu, tehnici tkanja i ornamentici. Koliko je značajno ovo otkriće govori i podatak da fizički dokazi ovakve vrste nisu pronađeni ni prilikom arheoloških iskopavanja u antičkim gradovima poput Jerusalima, Megida i Hazora.

izvor:

tel-aviv-university-discovers-fabric-collection-dating-back-to-kings-david-and-solomon