תקציר

 

גשר   MOST - 2005/3

 

Rezime

Ovaj broj naseg lista obimniji je nego sto je to uobicajeno, jer je bilo mnogo dogadjaja, vezanih za 60. godisnjicu zavrsetka Drugog svetskog rata i Dan Holokausta. U Sumi mucenika, kraj Jerusalima, govorili su unuci prezivelih. Donosimo i tekst Miriam Steiner-Aviezer Kao ptica Feniks o novom podzemnom muzeju u Jad vasemu, posvecenom milion ipo stradale jevrejske dece. Ivan Ivanji pise, nakon svog ponovnog boravka u Buhenvaldu da se Nemacka suocava sa svojom prosloscu, ali da je svoju ruzu stavio kraj bilo kog kamena, jer opet pod zastavom SCG nije bilo venca.

Prenosimo belesku iz stampe, Svetozar Marovic, predsednik SCG, izjavio je, prilikom svoje poseti Izraelu, da je zadovoljan saradnjom dve zemlje.

Milan Fogel pise o Pomenu stradalim makedonskim Jevrejima u sumi Jaar haruvit 7. aprila. O Marsu zivih, od Ausvica do Birkenaua, 5. maja, u kome je ucestvovalo 18.000 ljudi izvestava nas Jasna Ciric iz Nisa. Zatim sledi i vest o komemoraciji u Mauthauzenu.

Da nas Most ne donosi samo tuzna secanja procitajte sta nam za ovu jesen obecava skup "Bejahad" u Hvaru, za koji jos nije kasno da se javite.

Nasu stalnu rubriku, "Dogadjaji", koji nasi citaoci sirom sveta, a i ovde, u Izraelu, najvise hvale, jer ih sazeto obavestava o dogadjajima u nasoj zemlji, u poslednjem momentu, pred zakljucivanje broja, dostavlja nam Sanja Baum. Isto tako, veoma pracen tekst Eve Kraus-Srebric Savremeni izraelski pisci, ovog puta posvecujemo romanu Ubistvo na Betlehemskoj cesti da bismo nakon napisanog clanka dobili informaciju o iznenadnoj smrti autora, Batje Gur.

Prenosimo i intervju sa poznatim piscem Amosom Ozom, povodom njegovog nedavno objavljenog autobiografskog romana Prica o ljubavi i tuzi. Danilo Kis, jedan od najznacajnijih jugoslovenskih pisaca, "dozivljava" i posthumno polemike o svom delu, kada bi trebalo da napuni 70 godina, sto nije docekao, kao ni knjigu Lazni car Scepan Kis iz pera Nebojse Vasovica. Tim povodom pod naslovom Pamflet protiv Danila Kisa pise knjizevnik Filip David, a ovoj temi posvetio je svoju radio-emisiji "Most" Omer Karabeg. Povodom ucestalih antisemitskih izgreda u Srbiji, primili smo i izjavu srpskog "Pen centra" koju takodje objavljujemo.

U Tel Avivu je sa velikim uspehom priredjen koncert beogradske operske pevacice, Jelene Vlahovic, o cemu pise Dusan Mihalek. Izraelska publika primila je sa aplauzom i koncert Gorana Bregovica, o cemu donosimo informaciju.

U Tel Avivu je odrzana i uspela promocija knjige Aleksandra Nikolica, posvecena delu Kalmija Baruha, u okviru koga je nastupao sjajni hor Cadikov iz Jafe sa sefardskim melosom. O zanimljivoj likovnoj izlozbi Branke Borovic u Beer Sevi pise Milan Fogel.

U nastavku Mosta procitajte nasu rubriku "Secanja", "Pogled u istoriju", "Iz jevrejskih opstina ex Jugoslavije", ali mozete saznati i kako cete najbrze i najjevtinije stici u nekadasnju nasu domovinu i druge krajeve sveta.

Ana Somlo