Lag ba Omer

Trideset i treći dan brojanja omera, koji se podudara sa 18 ijarom, mali je praznik koji se praznuje u spomen pobede Bar Kohbe nad Rimljanima i prestanka kuge koja je bila zavladala među učenicima Rabija Akibe (II vek p.n.e.). Zato se taj praznik naziva i praznikom učenika. Toga dana prekida se žalost koja je uobičajena za vreme sefire, pa se mogu obavljati venčanja itd.

U hebrejskom jeziku, slova u alfabetu imaju vrednost brojeva. Lag se u hebrejskom pismu sastoji od slova Lamed – 30 i Gimel – 3, što znači 33.

Na Lag ba Omer jevrejska deca i omladina odlaze u prirodu, gde organizuju igre vojničkog karaktera sa drvenim lukovima i strelama, podražavajući učenike Rabija Akibe koji su se borili u redovima ustanika.

Postoji verovanje da je na Lag baomer umro Rabi Šimon bar Johaj, koji se smatra autorom kabalističke knjige Zohar. U Izraelu se na taj dan hiljade vernika upućuje na njegov grob, koji se nalazi u Meronu, blizu Safeda (Cefat).

 

 

24. maja 2014 

 

Ada Ciganlija – od 10:00h

izvestaj iz 2005

 

U restoranu “OAZA”  tradicionalno druzenje

 

U slici i reci: Bilo nam je divno. Dosli su nam svi pozvani gosti, a i preko toga. Dok su neki pricali, citali, suncali se, plivali, jeli i pili, drugi su igrali, pevali i veslili se. Deci je bilo najlepse. Zabavljali su ih madirihimi ali i bake. Neki su slikali, a neki su se slikali, ali sve skupa zajedno pomoglo nam je da se odlucimo: Dogodine opet. isto vreme isto mesto, isto drustvo i svi vi koji jos niste bili. pogledajte slike ali i dodjite i uverite se sami.

Ruzica Galac Popovic  

lag1.JPG (145727 bytes) lag2.JPG (147578 bytes)

lag3.JPG (97215 bytes) lag4.JPG (137985 bytes) lag5.JPG (119592 bytes) lag6.JPG (133707 bytes)