Socijalna komisija JOP u Kostolcu

Po lepom, gotovo letnjem danu, tri člana Socijalne komisije i predsednik JOP, u okviru programa brige o starim, bolesnim i socijalno ugroženim članovima, posetili su Oskara Baloga koji živi u Kostolcu.  Put do Kostolca, iako dug, prelaskom Dunava skelom, pretvorio se u pravi doživljaj. Još više nas je obradovala činjenica da nas je Oskar dočekao na kućnom pragu, veoma raspoložen i za njegovih osamdeset četiri godine, i fizički i mentalno u dobrom stanju. Živi sa suprugom u čistom, urednom i lepo sređenom dvosobnom stanu u samom centru grada. U blizini ima sve infrastrukturne objekte, prodavnice i veliki park. U gradu mu živi sin sa porodicom, a ćerka sa svojom porodicom živi u obližnjem Požarevcu.

Domaćini su nas dočekali puni priče, uz piće i domaće kolače i poziv na zajednički  ručak u restoranu "Jelena" u Požarevcu. Svi  smo uživali dok su oni evocirali uspomene i pričali o deci i unucima. Oskar se posebno prisećao detinjstva, svojih roditelja i ratnog vihora koji je preživeo sa ocem, majkom i bratom krijući se u Debeljači. Pokazao nam je mnoge fotografije iz svog života i bogate radne karijere, objašnjavajući kada i gde su snimnjene i  ko je na njima.  U prijatnom, bliskom druženju, vreme je brzo proticalo. U kasnim popodnevnim satima morali smo da se rastanemo. Zadovoljni su bili i naši domaćini i mi. Članovima koji žive van Pančeva mnogo znači da znaju da nisu zaboravljeni, da Opština brine o njima i interesuje se kako provode svoje pozne godine. S druge strane, Kiomisija u sastavu Rut Lihtental kao predsednica, Miroslava Kon Panić i Darko Derikrava, kao članovi i predsednik JOP David Montijas, bili su prezadovoljni  videvši  da Oskar Balog, jedan od naših primalaca pomoći od Claims Conferrence, u potpunosti  ima sređen porodični život, bez većih zdravstvenih ili finansijskih problema.  

https://photos.app.goo.gl/H71pbPGqNrq5ar718

Poseta predstavnika Claims Conference

U sredu, 11. marta 2015., Jevrejsku opštinu Pančevo posetili su direktor JOINT-a za Srbiju gospodin Izrael Sabag, predstavnici Claims Conference, gospodin Charles Rose i gospodin Markus Feurstein, koordinator  Claims Conference za Srbiju Sunčica Prlinčević, socijalni radnik Jevrejske opštine Beograd Lea Montijas i predstavnik SJOS Zoran Mevorah. Cilj posete bilo je njihovo upoznavanje sa pružanjem usluga socijalne brige i nege za preživele Holokausta u Pančevu. Sastanku su prisustvovali neki od primalaca novčane nadoknade od Claims-a i više članova opštine. Pored toga, gosti su upoznati sa radom opštine i glavnim problemima sa kojima se rukovodstvo susreće u vezi finansija, restitucije, prostorija za rad, spomen–obeležja Stratište, saradnje sa gradskim vlastima, itd. Gospodinu Sabagu su prezentirani i poklonjeni publikacija za decu o jevrejskim praznicima i više kataloga izložbi koje je priredila JOP.

 
 
 
 

  

Nazad