DECA I OMLADINA
HANUKA ZA DECU - 2018.

Više slika na linku
 https://photos.app.goo.gl/rZyCgqnar8X55q187

 U SUBPTICI ODRŽAN PROGRAM ZA DECU „JEDAN DAN U SARVAŠU                                                                    

U sklopu Ledor Vador, edukativnog projekta  Saveza jevrejskih opština Srbije,  u saradnji sa Jevrejskom opštinom Subotica, organizovan je, u nedelju 10. juna 2018, program za decu pod nazivom  „Jedan dan u Szarvašu“. Program je osmišljen iz razloga da se deca koja nisu nikad bila na letovanju u Lauder kampu Sarvaš, upoznaju sa njegovim programom i radom. Na programu je učestvovalo oko pedesetoro dece, od 5 do 18 godina, iz jevrejskih zajednica Srbije. Iz Jevrejske opštine Pančevo učestvovalo je devet mališana.  Po dolasku u kamp, posle kratkog predaha od puta uz posluženje,  i upoznavanja sa organizatorima i vaspitačima, deca su uživala u raznovrsnom program. Organizovane su edukativne i kreativne radionice, ples, pevanje, sport. Deo programa je bio održan i u subotičkoj Sinagogi. Sva deca iz Jevrejske opštine Pančevo su bila veoma aktivna. U kasnim popodnevnim satima, nakon divnog provoda, deca su puna lepih utisaka o gradu i bogatija za nova poznanstva krenula svojim kućama.

Darko Derikrava, predsednik omladine JOP

O tome kako je bilo u Subotici videti na:

https://photos.app.goo.gl/zsrEeSd1s778mHH89

 

U TEMIŠVARU ODRŽAN STUDENTSKI SEMINAR SHABBATON“u                                                                   

Na seminaru, koji je održan od 15. do 18. marta, učestvovaloje  oko 80 omladinaca iz jevrejskih zajednica Rumunije, Amerike, Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon što su svi učesnici stigli, seminar su, u prostorijama Jevrejske opštine Temišvar, govorom dobrodošlice otvorile Lučijana Fridman, predsednica JO Temišvara, i Kristijana Ezrija, glavni koordinator programa.

U naredna dva dana omladinci su provodili vreme družeći se i učestvujući u dobro organizovanom programu. Čuli smo veoma zanimljiva predavanja rabina Davida Levin-Krusa, proučavali smo tekstove popularnih pesama kroz religijski pogled; saznali mnogo toga o radu jevrejske opštine glavnog grada Rumunije, imali interaktivno predavanje o doprinosu jevrejskih zajednica širom sveta. Organizovano je i upoznavanje sa socijalnim radom zajednice. Posebna pažnja posvećena je starijim članovima i deci sa posebnim potrebama. Održana je i prelepa služba u temišvarskoj ortodoksnoj sinagogi. Poslednje veče proteklo je u znaku plesa omladinaca zajednice (prvaka Rumunije u profesionalnom plesu), pevanja različitih jevrejskih pesama i izvedbe pesama na harfi.

Darko Derikrava, predsednik Omladinske sekcije JO Pančevo

https://photos.app.goo.gl/BBBDF8WzBPGe7nkbA

NAŠA MLADA UMETNICA ZOI BEKER
Poštovani,
Zahvaljujem se u lično i u ime moje porodice što ste kupovinom instrumenta, omogućili da se naša ćerka Zoi razvija u umetnika.
Na violončelu će moći da se svira kada se kod majstora namesti kobilica. To će biti posle 21. januara 2018.

Aleksandar Beker

 EDUKATIVNI SEMINAR U SREMSKIM KARLOVCIMA

Studentski seminar u Sarajevu 2017.                                                                   

Studenstski seminar pod nazivom „Bonds that Last“ održan je od 9. do 12. novembra u hotelu Saraj, u Sarajevu. Na seminaru je učestvovalo oko 70 omladinaca iz jevrejskih opština sa prostora bivše Jugoslavije. Nakon dolaska u hotel i polse kratkog odmora od puta, uvodnim govorom glavnog sekretara JO Sarajevo, Elme Softić Kaunitz, otvoren je seminar, posle čega je usledilo upoznavanje sa učesnicima i druženje do kasnih večernjih časova. U sledeća dva dana omladinci su provodili vreme u dobro organizovanom programu, u čijoj organizaciji je učestvovala Tijana Račić, kao predstavnica JO Pančevo. Program se sastojao od raznovrsnih predavanja na razne teme – jevrejska kultura, istorija, religija, običaji, jevrejski indentitet; zatim od radionica koje su se sastojale iz jevrejskih plesova, umetnosti i upoznavanja sa jevrejskom borilačkom veštinom krav maga. Osim toga bio je organizovan obilazak centra Sarajeva i upoznavanje grada. U sklopu te ture organizovan je obilazak Jevrejskog muzeja i Staro jevresjko groblje u Kovačićima. Za šabat  smo prisustvovali službi uj sinagogi, nakon čega je bila večera u prostorijama Jevrejske opštine Sarajevo. Uz dobru organizaciju i velikodušno gostoprimstvo domaćina, omladinci Jevrejske opštine Pančevo su bili veoma aktivni i prisustvovali su  svim navedenim dešavanjima. Oko podneva 12. novembra, posle zatvaranja seminara, radosni što smo se videli sa starim prijateljima i stekli nove, srdačno smo se pozdravili sa domaćinima i krenuli put kuće, uz želju da se uskoro ponovo sretnemo.

Darko Derikrava, predsednik omladine JO Pančevo

Skup omladinaca u Pančevu

U nedelju 23. jula na tamiškom keju u Pančevu, okupila se omladina iz Jevrejskih opština Novi Sad, Beograd i Pančevo, povodom zatvaranja sezone Centra za neformalnu jevrejsku edukaciju. Omladina Jevrejske opštine Pančevo su kao domaćini aktivno učestvovali  u organizaciji ovog događaja. Cilj gore pomenutog okupljanja je druženje,upoznavanje i jačanje veza među omladincima iz jevrejskih opština Srbije.

Predsednik omladine JOP

Darko Derikrava

 

 

Nazad