Međunarodni dan maternjeg jezika

Jevrejska opština Pančevo, kao i prethodne godine, učestvovala je na manifestaciji "Međunarodni dan maternjeg jezika" koja je održana 22. februara u Ivanovu. Valentina Detki i Tamara Cvitak, članice JOP-a, posetiocima su predstavile jezike kojima se služe Jevreji širom sveta - hebrejski, jidiš i đudeo-espanjol.
Više info na http://rtvpancevo.rs/Vesti/Kultura/jedna-proslava-na-jedanaest-jezika.html

David Montijas dobitnik Povelje koju dodeljuje država Izrael
Predsednik Jevrejske opštine Pančevo, David Montijas, dobitnik je Povelje koju pojedincima dodeljuje Država Izrael za izuzetno jačanje veza između Srbije i Izraela. Na svečanosti održanoj 26. januara 2016. u beogradskoj sinagogi Sukat Šalom, u prisustvu ambasadora Izraela Nj.E. Josefa Levija, povelju mu je uručio veliki dobrotvor i donator izIzraela ing. Josef Žamboki.
   
JO Pančevo sa izložbom i predavanjem gost u Beloj Crkvi

 

 Dragan Dolić dobitnik treće nagrade na 59. nagradnom konkursu SJOS

U prostorijama Saveza jevrejskih opština Srbije, u ponedeljak 21. decembra 2015., održana je svečanost urečenja nagrada dobitnicima 59. nagradnog konkursa Saveza jevrejskih opština Srbije.

Žiri, u čijem sastavu su Filip David, književnik, dr Milan Ristović, profesor istorije, i Bogdan A. Popović, književni kritičar, jednoglasno su doneli odluku da nagrade sledeće radove: prvu nagradueni Lebl" dobio je rad pod naslovom "Preživeli Holokausta: Displaced persons - repartijacija u bivšoj Jugoslaviji od 1945", autorke Ane Marije Grunfelder; drugu nagradu dele dva rada, "Jevrejska čitaonica", autora Radivoja Davidovića, i "Pregled jevrejske periodike u Srbiji (1888-2015)", autorke Biljane Albahari; dok su trećom nagradom nagrađeni Denis i Anita Peričić za rad pod naslovom "Germanica – Balada iz provincije", Aron Albahari za rad "Antički Izrael u dokumentima susednih naroda i zemalja" i Dragan Dolić, član Jevrejske opštine u Pančevu, za rad "Tišina vremena". Žiri je takođe predložio za otkup rad pod naslovom "Položaj Jevreja u Osmanskom carstvu od XVI do XVIII veka" autora Srđana Veselinovića.

Jevrejska opština Pančevo čestita svim nagrađenim autorima!

   

 Jevrejska opština Pančevo u Beloj Crkvi

U Muzeju u Beloj Crkvi Jevrejska opština Pančevo priredila je 14. decembra 2015. multimedijalno veče. Otvorena je izložba Istaknute žene jevrejskog porekla, koja je imala za cilj da prikaže uspešne žene jevrejskog porekla koje su poznate od biblijskih vremena i priznate u različitim oblastima – u nauci, književnosti, slikarstvu, baletu, šahu, astronautici, modi i kozmetici, politici, na filmu... U prepunoj sali Muzeja rabin Isak Asiel održao je veoma zanimljivo predavanje Žena i judaizam. U skoro jednočasovnom izlaganju, na mnogobrojnim primerima on je istakao ravnopravan odnos žene i muškarca.

Veče je upotpunio tradicionalnom jevrejskom muzikom Nikola Salaćanin.

Vest o ovom događaju možete pogledati na ovom linku od 9 minuta  https://www.youtube.com/

 Jevrejska opština Pančevo u Vršcu

Jevrejska opština Pančevo gostovala je 1. decembra 2014. sa svojim  programom Evropskog dana jevrejske kulture 2014 u Centru za kulturu u Vršcu. Rabin Isak Asiel održao je predavanje o ženama u judaizmu, nakon čega je otvorena izložba "Istaknute žene jevrejskog porekla". U pratećem programu predstavljena je jevrejska tradicionalna muzika u izvođenju Nikole Salačanina i deo tradicionalne jevrejske kuhinje koji je pripremila Ženska sekcija. Posetiocima je podeljen jedan broj priručnika "Mirisi jevrjske kuhinje", koji je takođe izradila Ženska sekcija JOP.

Događaj je izazvao veliko interesovanje Vrščana.

 

         

Evropski dan jevrejske kulture 2015 

Evropski dan jevrejske kulture Jevrejska opština Pančevo tradicionalno obeležava već 13. put. Ovogodišnja tema manifestacije bila je pod nazivom"Mostovi". Program, koji se sastojao od izložbe, jevrejske tradicionalne muzike, prezentacije jevrejske umetnosti i druženja uz jevrejske kulinarske specijalitete, delom je održan u prostorijama opštine, a delom na otvorenom prostoru ispred opštinskih prostorija. Mnogobrojni posetioci, predstavnici grada Pančeva, gosti iz drugih jevrejskih opština i članovi naše opštine uživali su u celokupnom događaju do kasnih večernjih sati.

Izvod iz pratećeg materijala manifestacije:

Evropski dan jevrejske kulture je manifestacija čiji je cilj očuvanje i promocija jevrejske kulture i jevrejskog istorijskog nasleđa i širenje poverenja i razumevanja među narodima. Kroz različite tematske programe prikazuju se specifičnosti i vrednosti koje su Jevreji ostavili živeći na evropskom tlu preko 2000 godina. Tokom tog dugog perioda, njihov suživot sa drugima često nije bio lak. Zbog predrasuda neretko su proganjani, izolovani i prezirani. I pored toga, postali su neraskidivi deo evropske baštine. Otkrivajući i javno prikazujući to blago, gradi se poverenje i razumevanje među ljudima sa kojima se svakodnevno susrećemo, sa kojima živimo i delimo dobro i zlo. Ovo je pogotovo važno posle Holokausta u kojem je stradalo više od šest miliona Jevreja. Evropsko jevrejstvo je nestalo, a ostale su samo male zajednice koje čine velike napore da se doprinos i baština koju su Jevreji ostavili ne zaboravi i ne uništi.

Za vreme katastrofalnih poplava 2014. Država Izrael donirala je Srbiji ono što joj je u datom trenutku najveće krize bilo najneophodnije da bi se što pre otklonile razorne posledice višednevnog nevremena i jakih kiša.

Volonterske organizacije iz Izraela dopremile su vodu i druge potrepštine, radile na obuci mnogobrojnih volontera na terenu i učestvovale u rašćišćavanju posledica katastrofe. Poseban doprinos uspostavljanju normalnih životnih uslova dala je Ambasada Izraela u Srbiji i ambasador Josef Levi. Sredstva namenjena obeležavanju nacionalnog praznika Izraela poklonili su za obnovu centralne kuhinje dečije predškolske ustanove "Veseljko" u Obrenovcu.

Pančevo je jedan od gradova u koji su izraelske kompanije uložile znatna materijalna sredstva i doprinele boljem životu građana. Kompanija "Aviv Arlon" izgradila je moderan poslovni centar sa pratećim sadržajima za zabavu i rekreaciju, koji je postao omiljeno odredište za kupovinu i relaksaciju velikog broja ljudi, posebno mladih.

Jevrejska opština Pančevo širi duh prijateljstva, ne samo sa većinskim narodom, već i sa drugim narodima i etničkim zajednicama sa kojima deli životni prostor.  To se najbolje ogleda u svakodnevnom životu. Često se zajedno praznuje, organizuju kulturni događaji, neguju međuljudske veze, sarađuje na različitim projektima.

Izložba "Mostovi" obuhvata nekoliko segmenata i u kratkom pregledu prikazuje: 

Humanitarnu pomoć Izraela i izraelskog naroda Srbiji 2014. kroz državnu pomoć poplavljenim područjima, pomoć volonterskih organizacija Lev Ehad i Isra Aid iz Izraela na ublažavanju posledica poplava, pomoć Ambasade Izraela u Srbiji i ambasadora Josefa Levija

Izraelske investicije u Pančevu - "Aviv Park" 

Razvijanje i negovanje prijateljstva sa drugim narodima i etničkim zajednicama

                                               

 

     

 

 Letnji kurs hebrejskog

Od 30. juna do 9. jula 2015. u Jevrejskoj opštini Pančevo desetak polaznika pohađalo je brzi kurs hebrejskog jezika. Grupa se sastojala od članova JOP i njihovih prijatelja, koji su se potpuno uklopili u dobru atmosferu učenja i druženja. Cilj kursa je bio da se kroz osam tematskih časova nauči osnovno snalaženje u različitim situacijama prilikom prvog odlaska u Izrael. Časove je držala profesor Dušica Stojanović. Ona je uspela da grupu, u kojoj je bilo i onih koji već pomalo znaju hebrejski, kao i onih koji se prvi put sa njim susreću, homogenizuje i celo vreme održi njihovu pažnju i zainteresovanost.  

       

 

 
 

 

 

Nazad