Saopštenje Jevrejske opštine Beograd (JOB)

Poštovani članovi,

S obzirom da ima članova JOB, a takođe i zainteresovanih ljudi izvan naše zajednice a i van Srbije, koji nisu sasvim upoznati sa stanjem u JOB i razlozima sukoba koji traje gotovo dve godine, ovim putem želimo da vam pružimo detaljno objašnjenje.

Činjenice o zakonu:

 

Hronologija događaja:

                       Oktobra 2017.g., na redovnim izborima za predsednika JOB, pojavio se samo jedan kandidat – Danilo Medić. Tokom svoje izborne kampanje obećao brojne dobrobiti za članove, uključujući zdravstveno osiguranje za sve članove JOB i dečije dodatke.

                       Ubrzo po izboru, Medić je oko sebe okupio grupu saradnika, među kojima su bili i organizatori puča u JOB 2011, ali i neki koji nisu članovi JOB, i preinačio da funkcije koje obavljaju budu plaćene, što nikad ranije nije bio slučaj u JOB osim kod Medića.

                       U JOB i firmi za upravljanje nekretninama, koja je u međuvremenu vanstatutarno osnovana, je ubrzo zaposleno oko 40 ljudi. Nije bilo jasno zbog čega i na kojim poslovima i zadacima, a nije bilo poznato ni kolike su plate koje zaposleni dobijaju.

                       U međuvremenu je u Skupštini Srbije izglasan “Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika”, po kome je JOB-u vraćen izvestan broj nekretnina zahvaljujući predanom radu nekolicine načih članova. Dobar deo tih nekretnine je izdat, zakupci plaćaju mesečnu rentu, i sav taj novac (oko 45.000 evra mesečno) dolazi na račun kojim raspolaže Medić. Zakon je odredio da 20% tog novca mora da bude vraćeno SJOS-u radi finansijske pomoći preživelima Holokausta, ali se to nikada nije dogodilo kada je u pitanju JOB.

                       Članovi JOB nisu ni na koji način bili obavešteni o trošenju novca koji je pristizao, pošto tadašnja uprava JOB nije sazivala obavezne godišnje Skupštine JOB na kojoj se redovno podnosi izveštaj o radu kao i finansijski izveštaj za prethodnu godinu i budžet za narednu.

                       Ono što nikada ne sme da se zaboravi: do davanja od strane države Srbije na upravljanje jevrejskoj zajednici nepokretne jevrejske imovine bez naslednika nikada ne bi došlo da pravi vlasnici, naši sunarodnici, nisu bili ubijeni tokom Drugog svetskog rata. TE PARE SU KRVAVE PARE, I S NJIMA SE SME POSTUPATI SAMO UZ OGROMNO POŠTOVANJE.

                       25. januara 2018. Danilo Medić je, u svojstvu potpredsednika SJOS-a, neovlašćeno uputio pismo Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda kojim obaveštava Zavod da je SJOS saglasan sa izmeštanjem logorskih objekata Topovskih šupa i sa razgradnjom postojećeg Spomen parka „Topovske šupe“. To je učinio bez konsultacija sa bilo kim u SJOS, pa se naknadno moralo objašnjavati da to nije stav zajednice već samo jednog pojedinca. Taj postupak, osim što je uzurpacija funkcije, predstavlja ogromnu uvredu za sve one koji su iz Topovskih šupa odvedeni u smrt, ali i za sve one koji su čudom ostali živi do kraja rata. O razlozima pisanja takve saglasnosti može samo da se pretpostavlja.

                       Veliko nezadovoljstvo među članovima JOB osećalo se još pre leta 2018. Konačno, u novembru 2018. je grupa od 77 članova JOB, potpisnika zahteva, pismeno od Uprave JOB tražila da se ordrži Vanredna skupština JOB na kojoj će se raspravljati o radu i zahtevati smena kompletne uprave JOB.

                       Odgovor je bio da postoji još jedan zahtev za sazivanje Skupštine te je Medićevo Veće zakazalo Vanrednu izbornu skupštinu za mart 2019, potpuno ignorišući legitiman zahtev 77 članova. Napominjemo da po Statutu JOB postoje samo redovna, vanredna i izborna skupština, „vanredna izborna“ nije predviđena kao mogućnost, niti da postoji institut ili praksa spajanja dva zahteva za sazivanje Skupštine s obzirom na prirodu i cilj samih zahteva.

                       Nezadovoljno članstvo je, uz otvorene i ružne pokušaje ometanja od strane Medića, u decembru 2018. održalo Vanrednu skupštinu JOB i to van prostorija JOB jer nisu dobili dozvolu da je održe u prostorijama JOB. Tada je smenjeno celokupno rukovodstvo i izabrana Privremena uprava. Ona je dobila zadatak da zakaže Izbornu skupštinu JOB i da, do tog događaja, održava život u JOB. Medić se nije ni osvrnuo na zahtev da se obavi primopredaja i aktivno radio da se dezavuiše volja i većinski glas članstva.

                       Putem svoje krovne organizacije SJOS, Privremena uprava je obavestila Ministarstvo pravde Srbije o smeni, ali do registrovanja nove (privremene) uprave nije došlo. Objašnjenja iz Ministarstva su se bavila pravnim začkoljicama.

                       Osnovano verujući da će od Medića zakazani izbori u martu 2019. godine biti nedemokratski i pokradeni, Privremena uprava je, zajedno sa drugim nezadovoljnim članovima JOB, 28. februara 2019. nenasilno ušla u zgradu svoje Opštine u Kralja Petra 71a. Privremena uprava je objavila da prihvata Medićev datum za izbore – ali u svojoj organizaciji.

                       Izbori su održani u Velikoj sali JOB uz prisustvo nevladine organizacije “Birodi”, specijalizovane za borbu protiv korupcije i vladavinu prava. Mogli su da prisustvuju i glasaju samo članovi JOB (što je proveravano pomoću spiska i identifikacionih dokumenata članova). Prisutno je bilo 350 članova, i oni su mogli da biraju Predsednika između Danila Medića i Aleksandra Jinkera, kao i članove Veća prema spisku kandidovanih. Medić je dobio 5 glasova, Jinker sve ostale.

                       Ministarstvo pravde Srbije je ponovo, istim putem, obavešteno o promeni, ali ni tada nije postupilo po zakonu.

                       Medić nije priznao rezultate ovih izbora. Pokušao je da uvuče Svetski jevrejski kongres u svoje igre, pa je tražio da se održe novi izbori na koje će Svetski jevrejski kongres poslati svoje posmatrače. Jinker i njegovo novoizabrano Veće su pristali na nove izbore, ali je Medić, kada je saznao da Svetski jevrejski kongres namerava da izbore održi u svojoj organizaciji i pod svojom kontrolom, odustao od izbora.

           Ovaj Medićev potez je naneo dodatnu ljagu na celokupnu jevrejsku zajednicu pošto je u Mnistarstvu pravde ranije upriličen sastanak sa ministarkom pravde kom su prisustvovali predstavnici Svetskog jevrejskog kongresa i potvrdili svoju spremnost da organizuju izbore.

                       Nikakvog napretka mesecima nije bilo, pa su nezadovoljni članovi JOB organizovali proteste ispred Ministarstva pravde Srbije. Tražili su da rezultati izbora u JOB budu priznati i da se izvrši upis novog predsednika shodno volji članova. Višenedeljni svakodnevni protesti nisu doneli nikakav rezultat.

                       Na ovom mestu treba naglasiti: SUKOB U JOB NIJE SUKOB DVE „FRAKCIJE“, kako je to najčešće predstavljeno u javnosti i medijima, VEĆ UZURPACIJA MALOG BROJA ČLANOVA KOJI SU KIDNAPOVALI OPŠTINU I SVIH OSTALIH ČLANOVA JOB KOJI ŽELE DA SE OVA VELIKA SRAMOTA ZA ČITAVU ZAJEDNICU JEDNOM ZA SVAGDA OKONČA.

                       Posle meseci nepristojne, prljave interne i javne medijske kampanje Medićeve uprave protiv predsednika SJOS Roberta Sabadoša i rabina Isaka Asiela, 23.10.2019. je izdato obaveštenje da se rabinu Isaku Asielu zabranjuje verski i svaki drugi rad u JOB. Promenjene su sve brave na sinagogi, a takođe je pretila opasnost da naš dugogodišnji rabin, zajedno sa svojom porodicom, bude izbačen iz stana koji koristi. Da stvar učini još gorom, objavljeno je da će versku službu ubuduće obavljati Stevan Lanji, član subotičke Opštine, čovek koji nema kvalifikacija za taj posao i koga niko u Beogradu ne poznaje.

                       Revoltirani, brojni vernici su u petak 25. oktobra 2019, posle večernje miolitve za Šabat, ostali u sinagogi u odbranu rabina i prava na službu kakvu žele. Mlađi članovi su učinili ono što je odavno trebalo da bude učinjeno: angažovano je novo obezbeđenje a iz sinagoge je ispraćeno Medićevo obezbeđenje koje je mesecima unazad krajnje neprimereno vršilo selekciju ko može da uđe u sinagogu i prisustvuje službi.

                       Kao rezultat ovog neophodnog poteza zgrada beogradske sinagoge više nije pod kontrolom Medića i njegovih saradnika. Kada su saznali za novi razvoj događaja, Medić i saradnici su organizovali ispad pred kapijom sinagoge, a zatim ponovo pokrenuli ružnu pisanu i usmenu kampanju protiv rabina Isaka Asiela, Roberta Sabadoša, i svih članova jevrejske zajednice koji ih podržavaju.

 

Epilog:

                       Tokom protekle dve godine učinjena je ogromna materijalna (na osnovu dostupnih dokumenata sumnja se da je dug JOB-a preko EUR 300,000) i neprocenjiva nematerijalna šteta, stvorena je zla krv u JOB i izazvan antisemitizam i podsmeh za koje je sada nemoguće proceniti dokle dopiru i kakve će posledice imati.

                       Mnogo toga nije moralo da se dogodi. Da je Ministarstvo pravde Srbije postupilo onako kako je po zakonu moralo, stvari bi još pre skoro godinu dana počele da se vraćaju u normalu.

                       Nadamo se da će Ministarstvo pravde Srbije konačno postupiti po zakonu, da će Aleksandar Jinker biti registrovan kao izabrani predsednik JOB, da će se finansijsko poslovanje vremenom rasvetliti a dugovi sanirati, da će eventualni krivci za razne malverzacije, uvrede i klevete biti privedeni pravdi, i da će beogradska jevrejska opština ponovo početi da živi normalnim životom i ostvaruje saradnju sa drugim jevrejskim zajednicama i partnerskim organizacijama u Srbiji i van nje.

 

NAZAD