ZRENJANINSKA MAKABIJADA 2008.

Tradicija se nastavlja ...

 

Makabijada na Tisi – Jevrejska opština Zrenjanin. Tako je to nekada bilo. Pisalo na majicama koje su se oblačile u tom znaku. Svaka ekipa imala je svoju boju majice i prepoznavala se. To druženje svake godine ponavljalo se a sećanje sa uspomenama i danas traju. Videćemo se i iduće godine na Makabijadi. U Zrenjaninu.

Makabijada 2008, Jevrejska opština Zrenjanin, 2008. Poslednja nedelja meseca juna i opet druženje, takmičenje u raznoraznim sportskim disciplinama, proglašenje pobednika, povelje, diplome, pehari. Između najstarijeg i najmlađeg učesnika aktivisti jevrejskih opština ex Jugoslavije i zmeđu ex i x nema nepoznanice: Sombor, Niš, Kikinda, Subotica, Pančevo, Novi Sad, Osijek – svi su došli i ovoga puta po pozivu organizatora, ali, može i bez poziva. Uvek – dobrodošli. Doček, posluženje, pozdravne reči, posluženje, takmičarski deo pa opet posluženje, proglašenje pobednika, muzika, lepa reč, posluženje...posluženje lepotom trajanja, a sledeći put ... već će na pomolu druženje na Paliću, u Opatiji, Sarvašu, Pirovcu ili na nekom sastanku.

Nezaobilazna Ljiljana Popov, predsednica zrenjaninske Jevrejske opštine sa svojim vernim saradnicima uradila je mnogo. Tananost osećanja i želja da se sve dovede do savršenstva učinila je toplotu doma u vrelom junskom danu nestvarnom, čudnovato bajkovitom ili slikovitom. Setili su se oni i bolesnog deteta i knjige bajki koja zbog nekih nerazrešenih situacija ili stanja čeka štampara i netakmičarskog dela učesnika – tombola od čijeg prihoda ne zadržaše za sebe ništa – podeliše na ravne časti dobit za bolesnika i štampača – za one koji vole bajke, a majice u kojima otkucava vreme sadašnje, do narednog susreta. makar i daleko od priobalja Tise i njenog cveta, to nije simbol, to smo Mi.

Nedelja. Zadnja nedelja meseca juna 2008. U okviru druženja Aleksandar Milošević se kao gost/dobronamernik  predstavio sa nekoliko pesama iz svoje upravoobjavljene knjige „Nepoznati gost“ koju je potom poklonio opštini domaćinu. Podrazumeva se da su se cenjenom skupu obratili predstavnici svih opština.

Tu negde pored tise protiče Tisa koja svake godine cveta.

Hvala domaćinu!

Tatjana CVEJIN

     pogledaj izvestaj 2006