BEJAHAD 2012

 
Evo izvestaja sa Bejahada sto se ove godine odrzao u Verudeli, nekoliko kilometara udaljenoj od Pule.  

Ovogodisnji Bejahad, je bio  po mnogo cemu drugaciji nego prethodnih  pet, sto su se desavali u Opatiji.

Odomaceni u Opatiji, za nas sto smo vec nekoliko puta bili tamo, Verudela nam je bila strana, a ova promena nepotrebna, neprirodna. Barem, prvoga dana.  Onda smo prihvatili, Verudelu sa svim dobrim i losim ,sto svaka promena donosi.
 
Ovaj Bejahad je bio jubilaran, na "Jevrejski nacin", jer je bio 13ti po redu, a to je doba zrelosti, BarMicva, svakog jevrejskog decaka.
Nisam se raspitivala kako se zna, ali Vlada kaze da je definitivno musko, a on kao tvorac mora da je proveravao.
Prihvatili smo jubilej kao takav, i pozeleli mu srecu u zrelosti i dalje postojanje.
 
Jedno moje iskustvo sa prethodnih skupova. Bejahad netreba uzimati preterano ozbiljno.
Istina je da ima vise ozbiljnih predavanja, teskih, tuznih filmova, sto nas do suza dirnu, diskusija, ozbiljne tematike, sto daju osobenost Bejahadu. A kada izadjemo iz zamracene sale, napolju sija sunce, more je jos uvek plavo, borovina mirise, mi smo zivi i uglavnom zdravi, Vlado je obrijao bradu, Sonja je sik kao i uvek. Pa sta  ima lepseg od svega ovoga, i sta jos treba za provod sa najfenomenalnijom rajom iz celoga sveta?
Smestili smo se ovoga puta u dva odvojena hotela. Jedan sa 4, a drugi sa 3 zvezdice.  Sale za rucavanje su takodje bile odvojene.  Vecina je bila u trozvezdanom hotelu, naravno jeftinijem, i daleko neuglednijem od Palma Histrija hotela, sa cetiri zvezdice. Ovaj cetvorozvezdni hotel, sveze renoviran, imao je lobi poput Tel Avivskog aerodroma, ogroman, rastrkan, nenaseljen. Nije bili lako sakupiti se u takvom prostranstvu.
Jedan hotel, nije imao takoreci nikakav lobi, a drugi tako veliki da nam je bilo tesko da se okupimo na jednom mestu.  S'obzirom da nismo obedovali zajedno, bejahadovanje je bilo otezano, bar sto se tice smuzanja. Po mom misljenju, to bi bila najveca zamerka ovogodisnjem Bejahadu.
Svi sa kojima sam govorila, bili bi srecniji sa jednim hotelom, zajednickom salom za rucavane i jednom plazom na koju bi svi mogli da stanemo ako to zazelimo.
Nekima je hrana, koja nije bila koser, zadavala muke, prakticne i spiritualne, a nekima nije ni jedno ni drugo.
Inace, hrana je bila izvrsna, raznovrsna, bas fina. Bilo bi lepo da iduci put hrana bude, kao i ove odlicna, ali koser, da bi ucesnici
koji postuju kasrut, kao deo licne jevrejske tradicije, mogli da uzivaju u raznovrsnosti hrane kao i mi ostali.
Kada izadjemo iz ovih nesavrsenosti, ostaje nam Bejahad, onakav kakav je ove godine organizovan, i onakav kakvog smo ga mi,
svojim ucescem kreirali.
Program je poceo i zavrsio se koncertima, dve izvanredne umetnice. Prvi instrumentalni, a drugi i instrumentalni i vokalni, koji su nas razgalili na samom pocetku i ispratili, temperamentnom pesmom i muzikom, do poslednjeg trenutka, na kraju naseg boravka. Izmedju ta dva sjajna koncerta, nizala su se kvalitetna predavanja, diskusije, filmovi, radionice, ples, te slatka decja predstava: "Violinista na krovu" . Za detalje programa, upucujem vas na link  http://www.bejahad.com/bej_12_program_01.htm    te, ako vas interesuju detalji, ovogodisnjeg Bejahad programa , pronacicete ih na njemu.
 
Jedan dan smo isli na Brione, zvanicno Brijune, bas kada je kisica pocela da sipi. Mnogo toga nismo videli, a ono sto jesmo, bilo je dobro objasnjeno, ali premalo pokazanog, od onoga sto Brioni, u svojoj velicini i tajanstvenosti kriju.
Sabat bez Asijela, i/ili Kotela, svaka cast nasem Eliezeru, bio je drugaciji od onih u Opatiji i onih na koji sam ja navikla. Improvizovana sinagoga je bila prepuna, a Eliezer je izobjasnjavao Sabat, obicaje i molitve, pa je onda usledila sluzba. Moja deca rekose, "sta je ovo, kao u skoli"?
Zatim je sledila Sabat vecera, gde smo svi bili zajedno u jednoj prostoriji, na opstu radost svih prisutnih.
 
Moram da pomenem pa i detaljnije opisem Izraelsku veceru, sto su je pripremila tri profesionalna izraelska kuvara, sto su za tu priliku doputovali iz Izraela. Zar to nije extra!
Hrana je bila tipicna Izraelska, mnogi se ne bi slozili da tako nesto postoji, ali molim vas, pa sta su onda kebabi, humus, kuskus,
madjadra, bulgur salat... Ovi izraelski specijaliteti, su bili tako dobro aranzirani i prezantirani da ih je bila milina gledati, a jos veca degustirati.
U slobodno ili oblacno vreme isli smo u Pulu. Neki taxijem, neki busom, a neki ambiciozniji cak i pesice.
Pula je lucki grad, sa znacajnim istorijskim i kulturnim spomenicima, vrednim obilaska, za sto treba prilicno vremena.
Ja Pulu dobro poznajem. Imam porodicu koja zivi u okolini, a radi u Puli, pa sam godinama kod njih letovala i dobro upoznala Pulu i citavu Istru.
 
Cini mi se da je  Verudela, srecna kombinacija lokacije sto nam je pruzila kompletno turisticko uzivanje i opustenost, letnjeg morskog raja, sa Jaht Klubom, uredjenim plazama, te ronilackom skolom u blizini, kaficima i bazenima.
Nedaleko, sasvim dostupno, nalazi se Pula i mogucnost da se u njoj zabavimo, u svemu sto grad njene velicine pruza.
A toga ima puno. Trebace godine letovanja  da iscrpimo svu interesantnost, istorijskog, kulturnog i zabavnog sto Pula poseduje.
 
Moje devojcice i ja smo se i ove godine sjajno provele. Posetila smo moju jedinu tetku, od preko 90 ljeta, sto zivi u Premanturi i sto svakoga dana pliva u moru do koga pesaci barem jedan sat. Kada porastem, hocu da budem kao ona.
 
Bilo nas je mislim oko tri stotine, zajedni sa "Mladima", koji su imali svoj program i svoje prostore.
Ponekad su se mesali sa nama "PoluMladima", a ponekad smo mi isli na njihova predavanja i filmove. Bas lepo.
Sve u svemu, bilo je dobro i lepo, velikom broju onih sa kojima sam razgovarala.
 Bilo je naravno primedbi i predloga za iduci Bejahad.
 
Ja svom snagom zelim da se ovaj skup nastavi jos mnogo mnogo, godina, pa da nas onda naslede nasa deca i unuci, i da sa ova lepa tradicija nastavi zauvek.
 
Kao sto rekoh na pocetku, Bejahad netreba uzimati preozbiljno, jer more je zaista plavo, a duga je izasla, vise puta, posle kise sto je padala zadnjeg dana da opere Verudelu za iducu smenu.
 
Do sledeceg leta
Lehitraot
Olivera Mirkovic