Predstavljamo Ivanu Burdjelez

Prof. Ivana Burdjelez, direktorica Medjunarodnog sredista hrvatskih sveucilista u Dubrovniku. http://www.caas.unizg.hr/ 

Posetili smo je Januara 2005te i razgovarali o njenom radu i Dubrovackim Jevrejima. Odusevila nas je svojim znanjem i ekspertizom na temu Sefarada, pa stoga zelimo da vam je predstavimo.

Evo sta su o njoj pisali, a mi prenosimo sa interneta:

Profesorica Burdjelez se istrazivanjem Sefarda na Jadranu bavi dvadeset godina, analizirajuci vecinom dokumente iz Dubrovackog povijesnog arhiva. Bienalni znanstveni skupovi o povijesti Zidova u tom dijelu Hrvatske, dali su njezinom radu novi zamah. "Osnovat cemo jednu medjunarodnu ekipu istrazivaca koji ce obaviti sustavna istrazivanja. To nam je sljedeci cilj, kao i otvaranje ljetne skole zidovsko-spanjolskog jezika. Zasto? Zato sto Sefardi koji su prognani iz Spanjolske, oni su se naselili u gotovo svim zemljama mediteranskog bazena, pa tako i u Hrvatskoj. I zapravo zive s nama vec petsto godina, pa je tako njihova bastina postala i nasa bastina" - rekla je gospodja Burdjelez.

Sefardskoj bastini, pogotovo jeziku, kaze Ivana Burdjelez, prijeti nestajanje. U Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini, stanje je posebno kriticno. "Nakon agresije 1991. godine, mnogi su Zidovi otisli i sada imamo problema s registriranjem postojece bastine. Jer sve vise starijih ljudi umire. Cini nam se da smo krenuli u pravo vrijeme. Sa sveucilista u Zagrebu krenula je 1996. - kada jos nije bilo diplomatskih odnosa s Izraelom - zamisao da se objavi zbirka radova o povijesti Zidova na Jadranu i mi cemo do kraja godine objaviti dvije godine pod naslovom Adriatica Judaica, u kojima ce biti, na dva jezika, tekstovi referata koji ce ovdje biti predstavljeni za nekoliko dana."

U Medjunarodnom sredistu hrvatskih sveucilista u Dubrovniku odrzava se znanstveni skup "Drustena i kulturna povijest Zidova na istocnoj obali Jadrana". Avgusta 2004te je bila peta konferencija po redu na ovu temu u Dubrovniku : SOCIAL AND CULTURAL HISTORY OF JEWS ON THE EASTERN ADRIATIC COAST

Skup je posvecen Sefardima, Zidovima koji su krajem 15. stoljeca prognani iz Spanjolske i Portugala, te se naselili po drugim zemljama Sredozemlja, od Sjeverne Afrike do Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Grcke, Turske i Srednjeg istoka. Na skupu ce sudjelovati pedesetak znanstvenika, vecinom povjesnicara, iz zemalja sefardske dijaspore, kao i iz Sjedinjenih drzava, Izraela, Belgije i Njemacke. Slicni skupovi - o zidovskim zajednicama na jadranu u 15. 16. 17 i 18. stoljecu - odrzani su 1996. i 1998. i 2000. i 2002. godine.

Bit ce zanimljivo cuti o rabinu Jehudi iz Dubrovnika, koji je bio osnivac zidovske opcine u Jaffi, u Palestini. Zatim, imat cemo neke radove iz podrucja knjizevnosti, pogotovo odnosu prema Zidovima u starijoj hrvatskoj knjizevnosti, odnosno analizi likova Zidova u knjizevnosti. Luko Paljetak ce imati jedan vrlo originalan rad - 'Lik Zudjela u dubrovackim komedijama 17. stoljeca'. Nasi gosti iz Spanjolske ce govoriti o dijaspori spanjolskih Zidova na Mediteranu. Znanstvenici iz Izraela ponudit ce niz polemickih radova na temu sefardske povijesti. Iz Njemacke, profesor Busse predstavit ce projekt interaktivnog rijecnika, zidovsko-spanjolskog, na internetu. Ja cu prezentirati rukopis koji je pronadjen u British Library Museumu, o sudskom procesu dubrovackom Zidovu Isaku Jesurunu."