Vesnik sefardske opštine broj 7-8, 15. jul 1939. godine

 

СМРТ СЕФАРДСКОГ ГЛАВНОГ РАБИНА ПАЛЕСТИНЕ

Реби Јаакова Меира

Нестало је са позорнице живота једне од најмаркатнијих фигура у јеврејству. Сефардски главни рабин Палестине Реби Јааков Меир напустио је долину плача и преселио се у вечност. Реби Јааков Меир заклопио је своје побожне очи 3. јуна и сахрањен je y Светој земљи која за њега није била света само пo томе што je она мајка највиших моралних схватања у свету, него и по томе што је у њој гледао  и исходиште  лепше и срећније будућности јеврејскога народа.
Реби Jааков Меир, који је дочекао почетак остварења вековног сна јеврејскога народа, дао je најбољи
пример како свештеник у Израиљу треба да схвати свој задатак. Није могућно у кратком напису дати приказ многостраног деловања и рада тога необично заслужног свештеника.
Биће довољно да нагласимо, да је Реби Јааков Меир, како због тога свога рада, тако и због своје племенитости уопште, био једна од најомиљенијих и најуваженијих личности у јеврејству, напосе у његовом сефардском делу.

Његов рад није остао незапажен ни ван редова наше народне заједнице. Многа одличја красила су његове груди. Ми југословенски Јевреји поносни смо што је његов рад на опште хуманом пољу нaишао на признање и Краљевине Србије.
О Високом одликовању које му је поделио Блаженопочивши Краљ Александар I Ујединитељ, Реби Јааков Меир био је обавештен писмом oвога садржаја:

 

 

Кабинет Министра унутрашњих послова Краљевине Србије
Солун, 23. октобра 1917.

Ваша Еминенсијо,
Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Србије желећи да да видан знак Своје Високе наклоности за особита настојања и братску помоћ коју нисте штедели према српским поданицима Мојсијеве вере који су били присиљени да напусте своја огњишта и да потраже склоништа у Солуну, исто тако и за Вашу спремност и симпатично пристајање у погледу препуштања јеврејске болнице српским рањеницима и болесницима, као и за високе заслуге општег значаја које сте стекли својом неуморном активношћу и вИсоким ауторитетом благоизволео је поделити Вам Велики ланац ордена Св. Саве.
Стављајући Вашој Еминенсији до знања да сте одликовани овим Високим орденом, молим Вас да уз моје најискреније честитке примите и уверење о моме одличном поштовању.
Министар унутрашњих послова
С. Јовановић.
--
Смрт тога великог свештеника дошла је у часу када су јеврејскоме народу најпотребнији мужеви његовог формата. Стога је она и изазвала удвостручену жалост. Име Реби Јаакова Меира остаће трајно у успомени јеврејскога народа.