Ovo je izbor iz stampe o uspehu predstave ‘Hazarski recnik’ Milorada Pavica, u reziji Tomaza Pandura, na BITEF-u:

DANAS,  subota-nedelja, 21-22. septembar 2002.

Prva rasprodata predstava na Bitefu

 

Hazarski recnik zahvaljujuci zenama


Iako reprizno izvodjenje, ‘Hazarski recnik’ u reziji Tomaza Pandura prva je rasprodata predstava ovogodisnjeg Bitefa, pravi festivalski dogadjaj za koji je, uz Pekinsku operu, vladalo najvece interesovanje publike. Jucerasnji okrugli sto sa autorima pretvaranja ‘reci u meso’, pruzio je sagovornicima i malobrojnoj, jutarnjoj, publici novo zadovoljstvo dijaloske rekonstrukcije Pandurevog /sno/vidjenja romana 21. veka
- koji je, buduci napisan ‘prerano’, cekao svoja nova citanja. ‘Pandur.Theaters’, osim na sceni, sprema iscitavanje Pavicevog dela i na filmskom platnu - kako sam reditelj kaze, godinama fasciniran izazovom da prevede knjigu koja je izabrala njega, na univerzalan jezik.

Razgovoru je prisustvovao i autor knjige prevedene na nebrojene jezike sveta, koji je naveo da je sa Tomazom dugo sanjao, dugo razgovarao - ali da od svega ne bi bilo nicega, navodi Milorad Pavic, da nije bilo ‘sedam zena koje su izgurale projekat pre nego sto su se muski uopste osvestili’.

Medju tim zenama su i producent, koautor adaptacije i dramaturg Livia Pandur, kao i direktor Sava centra Branislava Lijesevic, po cijem je priznanju dvomesecna umetnicka ‘okupacija’ oplemenila citav prostor beogradskog kongresnog centra. Koproducent /i glumac u ‘Hazarskom recniku’/, upravnik Ateljea 212 Svetozar Cvetkovic, potvrdio je da ljubljansko-beogradska saradnja nije samo ‘uspesan incident’ vec najava uobicajenih modela realizacije vecih produkcija u srodnom kulturnom ambijentu balkanskih umetnickih scena. Za okruglim stolom - ili tu blizu - nasao se i jedan cetvoronozni clan ekipe /dugodlaki, razmazeni a umiljati hrt/, omiljen vecini prisutnih mladih ‘lovaca na snove’ - iz Slovenije, Srbije, Amerike - medju njima i Sergej Trifunovic, na sceni povremeno ‘dvolicni’ lovac na lovce.

Nekim od mladih studenata Tomaz Pandur pomogao je ‘da od reci postanu meso’, vec potvrdjene glumacke velicine /Jelisavetu Sablic/ sam je godinama zeljno iscekivao u svojoj podeli. Medju ‘45 jedinica’ enciklopedije na sceni, tu su i Sonja Vukicevic, Petar Bozovic, Dragan Micanovic, Tihomir Stanic... u dvoiposatnom citanju belina, stvaranju pozorista koje je ‘misao u pokretu’.

M. Jovanovic

--

 

BLIC, subota 21. septembar 2002.

Na Trideset sestom Bitefu veceras nece biti premijernih predstava

 

LJUBIMCI BEOGRADA

 

Posle jedanaest godina, ponovo sam na Bitefu i to me cini jako srecnim - rekao je, pored ostalog, reditelj Tomaz Pandur, govoreci o ucescu njegove predstave ‘Hazarski recnik’ na ovogodisnjem Bitefu i o njegovom ponovnom dolasku u Beograd. Jucerasnjem razgovoru sa stvaraocima prisustvovao je i pisac Milorad Pavic, koji je istakao zadovoljstvo sto je imao priliku da ponovo procita svoj roman. ‘Pisac, ako hoce da pise novu knjigu, mora zaboraviti staru. Pitao sam se da li cu ikada biti u prilici da ponovo procitam ‘Hazarski recnik’, ali mi je to zahvaljujuci ovoj predstavi omoguceno na najlepsi nacin’, rekao je Pavic.

Govoreci o prijemu predstave u razlicitim sredinama, kao sto je to bilo na upravo zavrsenom gostovanju u Sloveniji, Tomaz Pandur je istakao da je ‘prijem ove predstave vrlo dobar i da ce tek biti zanimljivo videti na koji nacin ce je publika prihvatati u drugim sredinama’.

Livija Pandur je, kao dramaturg ali i kao producent, istakla kako je saradnja sa Centrom ‘Sava’ i sa ‘Ateljeom 212’ bila izvrsna, istog misljenja je bila i Branislava Lijesevic, dok je Svetozar Cvetkovic izneo tezu da ‘niko od producenata, bilo da je rec o Skupstini grada, ‘Ateljeu’, ‘Tomaz teatru’ ili Centru ‘Sava’, ne bi mogao samostalno napraviti ovu predstavu. Ovo je nacin na koji je moguce raditi, a da reditelj ne mora svaki dan da se pita da li ce morati da se odrekne necega kako bi ustedeo’. Sto se daljeg toka 36. Bitefa tice, za danas je predvidjena ‘pauza’. Naime, tokom danasnjeg dana na programu je samo reprizno izvodjenje predstave ‘Zlocin i kazna iza resetaka’ madjarskog reditelja Arpada Ssopssica, dok ce sutra biti izvedene dve predstave: ‘Rekvijem’, italijanskog reditelja Luidjija de Andjelisa, svojevrsni eksperiment muzickog pozorista, zamisljen kao savremena grand opera. Cetiri sata kasnije, u 21 cas, na programu je slovenacka predstava ‘Tango’, koreografa Edvarda Kluga, koje ce biti izvedena u Centru ‘Sava’.

Z. J.
 

PANDUR NE ODUSTAJE OD FILMA

 

Tomaz Pandur je na jucerasnjem okruglom stolu Bitefa potvrdio da nije odustao od filma ‘Hazarski recnik’, koji bi trebalo da bude sniman u Americi. ‘To sto film nije bio moguc u dvadesetom veku, verovatno nesto znaci jer je Pavic, kako su rekli Francuzi, pisac dvadeset prvog veka. Znaci, sada je sasvim realno ocekivati da film bude snimljen’, zakljucio je Pandur.

GLAS JAVNOSTI, 21. septembar 2002.

Ekipa ‘Hazarskog recnika’ na okruglom stolu Bitefa

 

Beograd nema strah od umetnosti

 

Pandur: Nadam se da ce festival vratiti staru odgovornost i slavu koju je imao

Na okruglom stolu Bitefa predstavljena je i ekipa ‘Hazarskog recnika’ Milorada Pavica, u reziji Tomaza Pandura /koprodukcija Ateljea 212, Centra ‘Sava’ i ‘Tomaz Pandur teatra’/, koji je odigran kao peta premijera ovogodisnjeg festivala.

Bez obzira na cinjenicu sto je jedan od najvecih projekata u nasem pozoristu u poslednjih desetak godina vec imao promociju pred ovdasnjim novinarima i publikom, i ovog puta izazvao je veliku paznju, pa se jucerasnji razgovor moze izdvojiti i kao jedan od najzanimljivijih.

Ucesce na okruglom stolu imali su Milorad Pavic, Tomaz Pandur, Livia Pandur kao jedan od producenata i dramaturga, Svetozar Cvetkovic, Sonja Vukicevic, Ronald Savkovic, americki glumac Li Holms, Jelisaveta Sablic, Branislava Lijesevic u ime Centra ‘Sava’, a ‘specijalni’ gost kriticara Ivana Medenice bio je ruski hrt koji ‘igra’ u predstavi.

- Kad se prave predstave i festivali, potrebna je velika odgovornost. Toga su, verujem, svesni svi koji se bave pozoristem. Zato mi je veoma drago sto sam ponovo na Bitefu. Ali, zivimo u svetovima u kojima smo podigli zidove oko nas, u artificijelnom sistemu vrednosti, i najudobnije nam je da ne otvaramo prozore i da ne pravimo promaju. Nadam se da se to ovde nece dogoditi, da ce Bitef vratiti svoju staru slavu i odgovornost koju je imao. Isto tako verujem da ce Beograd ostati i postati raskrsnica umetnika, jer je poznato da on nikada nije imao strah od umetnosti. Takvog ga poznajem, nadam se da ce takav uvek biti, i takvog ga volim.

Najcesce pitanje novinara od trenutka kad sam odlucio da radim ‘Hazarski recnik’, pa i nedavno na gostovanju u Ljubljani, bilo je zasto sam izabrao bas Beograd za svoju predstavu. Odgovor je zato sto ima pozitivnu energiju i sto mislim da mu je potrebna nada - izjavio je na kraju okruglog stola Tomaz Pandur.

R. R.

--

 

VECERNJE NOVOSTI, subota 21. septembar 2002.

 

IGRA ZA NADU


SLOVENACKI reditelj Tomaz Pandur, modernim pristupom delu Milorada Pavica ‘Hazarski recnik’ nije svetskom premijerom 29. juna u Centru ‘ Sava ’ ni izdaleka iscrpeo interesovanje nase publike. To potvrdjuje velika guzva na ovoj predstavi, cetvrtog dana BITEF
-a, na kojoj se trazila karta vise.

Zanimljivim i nesvakidasnjim pristupom sceni i modernim koreografskim resenjima, ovaj spektakl preksinoc ponovo nije ostavio gledaoce ravnodusnim.

- Predstava je radjena u Beogradu, ne u Stokholmu ili Njujorku – rekao je Pandur na okruglom stolu. Moje misljenje je da pozoriste treba da igra tamo gde je nada najvise potrebna. Zbog toga mi je drago sto sam sada u Beogradu, na ovom festivalu. U svetu je zazidana umetnost, umesto da ona rusi barijere. Prvi put sam na BITEF-u posle 11 godina, mislim da je pravi trenutak da mu se vrati stara slava. Zbog svoje originalnosti ovaj festival je uvek bio veliki i savrsen.

Od premijere pa do sada, ‘Hazarski recnik’ je 11 puta izveden u Ljubljani, a najavljeno je da ce beogradska publika moci da vidi predstavu tek za sest meseci.

  

Pavic's Internet home page:

http://www.khazars.com

---

Branko Zivkovic

Public Relations Milorada Pavica

Beograd, Srbija