NEDA

U Beogradu je 22. oktobra umrla Prof. dr Vidosava Neda Nedomacki.  Posto sam radila i saradjivala sa njom vise od trideset godina smatram svojom duznoscu da vas podsetim na ovu izuzetnu licnost u nasoj  muzeologiji.

Rodjena je 1924. godine u Klužu, u Rumuniji. Istoriju umetnosti diplomirala je 1962. godine kao vanredni student jer je morala da radi uz studiranje.
Bila je kustos a kasnije rukovodilac u Jevrejskom istorijskom muzeju u Beogradu (1962-1972). U okviru  njene muzejske delatnosti  najveci znacaj imaju studijske izlozbe Obrada metala za jevrejske praznike i izlozba Vezene tkanine iz jevrejskih zbirki u Jugoslaviji. Bila je  autor koncepcije i scenarija za izlozbu Jevreji na tlu Jugoslavije. Ta izlozba ostvarena je 1988. godine  u saradnji sa Muzejskim prostorom iz Zagreba.  
Pokrenula je 1971. godine  casopis Zbornik jevrejskog istorijskog muzeja. Casopis i danas izlazi i nezaobilazan je za proucavanje istorije Jevreja na tlu bivse Jugoslavije. Prof. Nedomacki je autor koncepcije stalne postavke u Jevrejskom istorijskom muzeju, koja je otvorena 1969. godine.
 
U okviru njenog muzeoloskog rada, pomenucu da je bila:
- predsednik Izvrsnog odbora Zajednice muzeja Srbije.
- predsednik komisije za dodelu viših zvanja Zajednice muzeja Srbije,
- clan Nacionalnog komiteta ICOMa
 
Školske 1979/80. godine  predavala je muzeologiju na Filozofskom fakultetu.
 
Od sredine sezdesetih godina bavila se istrazivanjima vezanim za arheologiju Bliskog istoka.
Godine 1964. Objavila je knjigu Stara jevrejska umetnost u Palestini, koja je godinama bila nezaobilazna literatura za studente istorije umetnosti.
Od 1972. godine je docent za predmet Arheologija Bliskog istoka na Odeljenju za arheologiju filozofskog fakulteta u Beogradu. Od 1978. je sef katedre za arheologiju Bliskog istoka na tom odeljenju. Te godine objavila je i knjigu Arheologija bliskog istoka.
Bila je clan Medjunarodnog drustva egiptologa.
Objavila je i dva veoma znacajna rada koji se odnose na srpsku bastinu:
- O srpskim rukopisima u biblioteci grcke pravoslavne patrijarsije u Jerusalimu
- Manastir arhangela Mihaila i Gavrila u Jerusalimu.
Bila je clan Mesovite jugoslovensko-rumunske komisije za kulturna dobra.
Neda Nedomacki je govorila  rumunski, francuski i nemački, sluzila se engleskim a imala je i pasivno znanje hebrejskog jezika.
Bila je izuzetno vredna, stroga i zahtevna prema sebi i drugima.
 
Neka joj dusa  bude povezana u povesmo zivota.
 
Milica Mihailovic, penzionisani kustos Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu