Iz pera nasih poznatih Jevreja

 

Hinko Gottlieb (1886-1948), Jugoslovenski pisac, prevodioc i Cionista. Rodjen u hrvatskom selu, Gottlieb se procuo kao cionisticki pesnik i pisac o jevrejskim temama dok je jos bio student prava u Zagrebu. Nakon diplomiranja podelio je svoje aktivnosti izmedju advokature i spisateljske delatnosti. Njegovi stihovi, koji su kombinovali mastu i stvarnost, reflektovali su savremena desavanja i njegovo celokupno delo je svedok njegove lojalnosti jevrejskim i anti-nacistisckim osecanjima. Doprineo je skoro svim medjuratnim jugoslovensko-jevrejskim publikacijama, a 1936. je osnovao mesecnik Omanut, ciji je bio glavni urednik sve do 1941. Prevodio je jevrejska dela sa nemackog, jidisa i hebrejskog na hravstko-srpski jezik, objavio antologiju moderne hebrejske knjizevnosti (1933) kao i prevode Hajnriha Hajnea (1936). Zbirka njegovih pesama Ijar, jevrejski maj, objavljena je 1935.

Kao advokat, Gottlieb je cesto branio jugoslovenske komuniste i imao kontakte sa Josipom Brozom Titom. Nakon okupacije 1941, Gottlieb je bio uhapsen i zatvoren u Becu, a zatim Zagrebu. Nakon uspesnog bega prikljucio se partizanima. 1944. je bio poslat u Bari, u Italiju, gde je organizovao spasavanje 1500 hrvatskih Jevreja. Sledece godine je napustio Evropu i uselio u Erec Izrael (tadasnju Palestinu) gde je dovrsio svoje price iz perioda holokausta. Ta dela ukljucuju Kljuc od velikih vrata (1947), roman koji je kasnije objavljen na hebrejskom (1950); i kratku pricu Kadis u sumi (napisanu 1944), koja je proglasena za jednu od izuzetnih dela jevrejske partizanske literature.    

 

                                                           "Pravednik"

 

Doktor David Singular – ima u nas Zidova jos i neobicnijih imena – bio je korektan advokat. Nikad njegovi klijenti nisu trebali da cekaju na svoje pare. Nikad se o njemu nije procula zla rijec, a vec i to znaci mnogo. Ta zna se da se o advokatima ne govori uvijek najljepse. A mnogima je upravo zanat da o Zidovima zlo govore i pisu.

I, eto vidite, taj je doktor David Singular jednoga dana umro na neobican i, skoro bih rekao, tragican nacin. Umro je, kad je na glavnom pretresu, za pauze, jeo zemicku s maslacem. Pretsjednik je dao prebrzo znak da se pretres nastavlja, pa kako je doktor Singular u prevelikoj revnosti svojoj poceo ubrzano zvakati i gutati, ode mu jedan zalogaj u dusnik. Pomodrivsi kao sljiva ugusio se za nesto manje od podrug minute.

Nad otvorenim grobom njegovim sam mu je pretsjednik sudista, covjek solidne izobrazbe, izgovorio posmrtno slovo. 

- Bio je, rece, covjek klasicnih vrlina: pouzdan, posten i savjestan, svakome usluzan i svakome rado i djelom i savjetom na pomoci. Ne cineci razlike izmedju siromaka i bogatasa bio je, kako ono rece Cicero, u svom djelu Cato major de senctute, covjek uzvisene krijeposti i postojanosti. 

Pa dok se pretsjednik tako prastao od nezaboravnog kolege "kome ce u analima naseg suda ostati neizbrisivi vjecni spomen," dotle je dusa doktora Davida Singulara prispjela u raj, pravije: u rajsko predvorje.

- Dosao je doktor David Singular, javi Mose rabenu Bogu i predlozi mu akta sto su se odnosila na novog pridoslicu.

Bog ih i ne pogleda.

- Jeli to onaj Singular advokat?

Mose potvrdi.

-          I treba da ga pustimo u raj?

Mose smace ramenima kao covjek koji sebi ne umije pomoci.

-          Cini se, rece, moracemo ga pustiti.

Bog se zamisli.

I dok je tako razmisljao samo dva trenutka, dotle je dolje, na grobu doktora Davida Singulara porasla trava. Porasla i opet povenula. U dva trenutka Bozijeg razmisljanja prohujase dolje na onoj maloj Zemlji dani, mjeseci i godine. A kad Bog (posveceno i blagoslovljeno ime Njegovo) prekide sutnju, ode Zemlja po svome putu ravnih stopedeset godina dalje i nitko nije vise pamtio, da je doktor david Singular ikada na njoj ziveo. Anali, u kojima je zlatnim slovima trebalo biti upisano njegovo ime, odose u makulaturu, a kad mu nakon propisanih godina prekopase grob, da bi na istom mjestu sahranili kantorovu udovicu, pronasla su se svega dva izrdjala gvozdena klinca od lijesa i jedan plombirani kutnjak od njega.  

I zapita Bog:

-          Nema li nigdje u ovim aktima zabiljezeno stogod zla? Zivio je pedeset i pet godina. Nesto je valjda zgrijesio za toliko vremena?

-          Nema nista, odgovara Mose rabenu. – I sam sam se cudio, ali nema, duse mi, nigdje nista zapisano.

Ali ne povjerovao Bog samo tako olako i poce da ispituje:

-          Nije li kao djecak nikada presao preko plota u susjedov vrt i na susjedovu krusku?

-          Nikada!

-          I nikad slagao ocu i materi kad bi otisao na nogomet umjesto u skolu?

-          Nije. Nikad se nije igrao nogometa.

-          Ali je, zacijelo, kao djace zadirkivao curice kad bi se s njima vracao iz skole?

-          Curice su, djavolja celjad, u njega zadirkivale, a on bi ih tuzio razrednom starjesini.

-          Tako. Hm! Ali docnije, kao student…

-          Oh, nisam mu ni tu nasao prigovora. Bio je cisci od samog onog Josipa sto je imao onu aferu sa Putifarkom. Kad je bio u sedmom semestru, uzeo sobicu u neke pristale punacke udovice, kojoj se upravo navrsila godina dana zalovanja za muzem. Jedne vrele noci, u maju, kad je sva kuca spavala, unisla je, u nocnoj kosulji, trepereci kao trstika na vodi, u njegovu sobu i sjela mu na krevet. I saputala mu da ne moze spavati i nema li stogod da je umiri? "Toliko cio dan studirate, mora da ste svu vec medicinu izucili…"

A david Singular rece:

-          Gospodjo, ja ne studiram medicinu nego pravo. U mome ormanu, u srednjem pretincu lijevo, u kutu ispod dzepnih maramica naci cete jednu staklenu tubu sa pet tableta bromurala. Uzmite jednu tabletu, a ostalo vratite opet na svoje mjesto. To ce vas umiriti. Laku noc.

               Pa se potom okrenu zidu i zaspi.

-          Sirotica, rece Bog.

-          Sjecam se, nastavi Mose rabenu, da je upravo tim povodom njegov andjeo cuvar predao molbu da bude smijenjen, jer mu je, rece, preodvise dosadno biti cio dan besposlen.

-          A sto je bilo s udovicom?

-          Zlo. Otkazala Davidu koji je placao uredno i tacno kao kronometar i uzela drugog stanara. A taj ne samo sto joj nikad ni pare nije platio, nego je jos i spiskao svu njenu ustedjevinu i najzad je ostavio.

-            Sirotica, ponovi Bog, a Mose rabenu, zaklopivsi akta zavrsi:

-          David svrsio studije, postao advokat i sav mu zivot protekao ravan i jednomjeran kao po liniru. Jedan jedini put za cijelog zivota doslo je do poremecenja ove jednomjernosti. Imao je brata, crnu ovcu u porodici. Covjek lakouman, zenskar i kartas. I nije volio da radi. Dvaput mu je David poplacao dugove i svojski se trudio da ga ispravi na pravi put, ali bez uspjeha. Dosao mu brat i treci puta, a David mu rece:

-          Dobro; jos cu ti jednom pomoci. Ali vise mi ne dolazi. Nikada vise. Upamti!

A brat je upamtio. Cetvrti puta nije vise dolazio. Pa kad su Davidu javili da mu se brat objesio, dao ga je o svom trosku pristojno sahraniti i nije za zivota nikada propustio a da ne bi na dan njeove smrti izmolio za njega kadis u hramu.

Sve je cinio sto je propisano. Nikada se nije spotaknuo ni o jedan od svih onih osamnaest hiljada paragrafa koje su sebi, tamo dolje, ljudi propisali da ne bi covjek pred covjekom kao pred kurjakom morao bjezati. Nikada nije bio u nedoumici sto mu je ciniti i nikad ga ne bi podisla sumnja, je li pravo sto cini. U njega je bila permanentno cista savjest, pa sto mu onda mozemo?

Tu se Bog po drugi put zamisli.

-  Imas pravo, rece, Nista mu ne mozemo. Pusti ga da udje.

             I doda zatim glasom tisim od onog vjetrica koji pred zoru njezno miluje zrelu travu po livadama asfodelskim jos jednu rijec:

-          Svinja.

A u istom casu deset hiljada andjela njegove pratnje zaleprsa krilima, prhnuvsi ravno u vis kao jato splasenih golubova…

 

   (Omanut, Zagreb,1936, br, 1, str. 23-26.)

 

Izabrala i priredila:  

 

Dr. Mirjam Rajner

Jerusalim, April 2008