Sinagoga Bet Israel

 


Prva jevrejska opstina u Beogradu sa upravom koja ima svetovnu vlast nad beogradskim Jevrejima formirana je 1866. godine. Njen prvi predsednik bio je  Jahiel Ruso. Opstina se nalazila u Solunskoj ulici u zgradi sagradjenoj 1850 koja je poznata pod nazivom Stari dom ili Jevrejska skola ili Cal Viezu na Ladinu.

Novi dom Jevrejske sefardske opstine sagradjen je 1928 u Kralja Petra 71. Zemjiste su poklonili jevrejski dobrotvori bracni par Mate i Rahila Levi kako za zgradu tako i za sinagogu u Cara Urosa - Bet Israel.

10. maja 1907. godine, hronicar Ignjat Slang belezi da su beogradski Jevreji bili ponosni kada je kralj Petar I licno polozio temelj za novu sinagogu Bet Israel u ulici Cara Urosa 20. „Bili su srecni kada je Kralj odlikovao novu zastavu jevrejskog pevackog drustva prilikom proslave dvadeset-petogodisnjice plodnog i uspesnog rada ordenom Svetog Save i tom prilikom culi srdacne cestitke i reci hrabrenja milog Kralja; a njihovo odusevljenje dostiglo je vrhunac na dan 17. septembra 1908. godine, kada je Kralj sa Vladom prisustvovao osvecenju nove sinagoge”, pise rabin Slang.

Sinagoga je spaljena 1944 od strane nacista  i srusena 1945, opstina je poklonila zemljiste gradu Beogradu za kulturne svrhe i na njenom mestu je izgradjena Galerija fresaka.