Juski Baruhovic

izlozba slika pod nazivom Muzicari

U Galeriji Jevrejske opstine Beograd, u organizaciji Jevrejskog istorijskog muzeja, otvorena je ova izlozba 10. septembra 2012.

 

O slikaru i izložbi

 

     Jozef Baruhović je rođen 1934. u Sarajevu. Prve godine života je proveo sa porodicom u Prištini, a potom u Zagrebu gde mu je otac Hajim Baruhović službovao, uoči rata, kao aktivni oficir i lekar. Nakon kapitulacije Kraljevine Jugoslavije i mobilizacije oca, sa majkom Simhom i mlađom sestrom Rahelom, preselio se kod rođaka u Sarajevo. Neizvesnost i stalni strah od boravka u jednom gradu primorali su ih da pređu u Mostar, pa u Prištinu, i na kraju u Albaniju, gde su dočekali završetak rata. Porodica se ponovo našla na okupu u oslobođenom Beogradu, a zatim život nastavila u Prištini.    

Posle završene gimnazije u Prištini, Jozef dolazi na studije u Beograd. Na Beogradskom univerzitetu je stekao zvanje inženjera elektrotehnike 1959. godine, a potom i magistra elektrotehničkih nauka.     

Umetnost, prvenstveno muzika, bila je sastavni deo njegovog odrastanja. Slikarstvom je počeo da se bavi kasnije. Pohađao je privatne kurseve duže od jedne decenije. Učitelji su mu bili vrsni likovni pedagozi i slikari, Sergej Jovanović i Stojan Trumić. Bio je član Likovne sekcije KUD "Abrašević", Likovne grupe "Stojan Trumić" i Likovne sekcije Hemijske industrije u Pančevu. Od 1990. godine stalni je član likovne grupe pri Centralnom domu vojske Srbije u Beogradu, a od 2000. je jedan od osnivača i član Udruženja likovnih umetnika "Sergej Jovanović".              

U periodu od 1975. do danas, radove je izlagao na brojnim zajedničkim izložbama. Takođe je imao i dve samostalne izložbe. Učestvovao je u radu nekoliko likovnih kolonija. Dobitnik je Druge nagrade na Smotri amatera Beograda za slikarstvo. Radi u tehnici tempere, akvarela, uglja i ulja.     

Ciklus slika pod nazivom Muzičari nastajao je gotovo punu deceniju. Interesovanje za različite žanrove i nacionalnu muziku etničkih zajednica, inspirisali su motive ovih radova. Intenzivnim koloritom i širokim potezima umetnik je uspeo da dočara uživanje svojih likova u muziciranju, bilo da se radi o izvođenju dinamičnih tonova klecmer muzike, ozbiljnih klasičnih kompozicija ili pak  prodornog, raspevanog zvuka srpske trube.

Barbara Panić