Šetnja se  nastavlja   pored kuće u kojoj je živela Hilda Dajč (ispred koje su postavljeni prvi beogradski “kameni spoticanja"), zatim prolazi  pored zgrade u Knez Mihajlovoj ulici  br.2 u kojoj se nalazila knjižara Gece Kona.

Nakon kratke pauze ispred zgrade Instituta Servantes, šetnja se nastavlja preko Topličinog venca (palate porodice Čelebonović i hotel “Palas” Leona Talvija) do ulice Kralja Petra odakle počinje jevrejski Zerek koji se spušta ka Dunavskom Dorćolu i nekadašnjoj jevrejskoj mahali na Jaliji.

Od zgrade bankara Benciona Bulija do zgrade Oneg Šabata u Jevrejskoj ulici, domaćica  ture, dr Marinković će nas upoznati sa bogatom, više od pet vekova starom, istorijom jevrejske zajednice u Beogradu i sa njenim verskim, društvenim i obrazovnim institucijama.

Na žalost, najveći deo međuratne jevrejske zajednice Beograda, koja je brojala preko 12,000 članova ubijen je tokom Holokausta u tri beogradska logora: Banjici, Topovskim šupama i na Starom sajmištu.

Šetnja se završava  obilaskom Jevrejskog kulturnog centra (JKC), u Jevrejskoj ulici br 16 gde će biti posluženo osveženje. Za učesnike ture, u novo-obnovljenom JKC se priredjuje koncert sefardskih romansi u izvodjenju Nikole Salaćanina Albaharija.

Sledeća tura će biti najavljena uskoro. Ture su  limitirane  na 40 osoba koje se prve prijave.

Samo prijavljenim osobama po imenu i prezimenu će biti omogućen ulazak u sinagogu i zgradu Oneg Šabat!

Prijavite se klikom na ovaj link Sefardski Beograd-prijava